Zeldzame Bitcoin gebeurtenis roept vragen over beveiliging op

Louise de Graaf


De kernfilosofie van het Bitcoin (BTC) netwerk is decentralisatie. Echter, door een opvallende gebeurtenis ontstonden er zorgen vanuit de gemeenschap. Een miningpool wist namelijk zeven blokken op een rij te minen en op die manier een beloning te claimen.


📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀

$1,5 miljoen in 1,5 uur

Antpool was de gelukkige partij. Het is een Chinees bedrijf en een dochteronderneming van Bitmain, ’s werelds grootste producent van Bitcoin mining apparatuur. De zeven blokken, waarin 20.686 transacties werden bevestigd, genereerden meer dan 23 bitcoins aan inkomsten, bestaande uit 1,283 BTC aan transactiekosten en 21,875 BTC aan bloksubsidie. Met de huidige marktwaarde heeft Antpool daarmee maar liefst $1,54 miljoen verdiend.

Foundry USA, de grootste Bitcoin mining pool, wist vervolgens de drie opeenvolgende blokken te minen. Dit resulteerde in een reeks van 10 blokken die door slechts twee bedrijven werden gemijnd, wat uitdagingen vormt als het op decentralisatie en veiligheid van het netwerk aankomt.

In de afgelopen zeven dagen heeft Antpool ongeveer 25% van alle blokken gemined. Alleen Foundry USA wist het bedrijf te overtreffen door 31,12% van de blokken te minen.

Dreiging voor centralisatie

Het gedachtegoed achter het Proof-of-Work (PoW) consensusmechanisme van Bitcoin is dat verschillende entiteiten, die elkaar niet kennen, transacties verifiëren en toevoegen aan de blockchain.

Centralisatie van mining pools kan deze veiligheid echter bedreigen. Het verhoogt de kans op een zogenaamde “chain reorg” (reorganisatie van de keten). Deze reorganisatie kan gebeuren door een opzettelijke aanval door een kwaadwillende partij met voldoende rekenkracht in handen.

Uit de gemeenschap kwam een voorstel om dergelijke centralisatieproblemen in de toekomst te voorkomen. Zo werd er geopperd om ten minste twee uur moeten te wachten op transacties te wachten voordat ze als veilig worden beschouwd. Dit zou de kans op een ketenherorganisatie verkleinen.


🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform

  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Miners onder druk

Het Runes protocol zorgde aanvankelijk voor extra inkomsten na de recente bitcoin halving. Na een drastische afname in het gebruik ervan wordt de druk op miners verhoogd. Analisten, zoals Markus Thielen van 10x Research, voorspellen dat miners mogelijk $5 miljard aan BTC zullen verkopen, wat kan leiden tot verdere koersdaling.

Mike Novogratz van het investeringsbedrijf Galaxy Digital verwacht dat bitcoin voorlopig blijft consolideren. Mogelijk voorziet hij zelf een daling tot het prijsniveau van rond de $55.000.


Post Views: 210

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 12.000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment