wat komende vrijdag zo belangrijk maakt voor de koers

Louise de Graaf


De inflatiecijfers in de Verenigde Staten vielen afgelopen week lager uit dan verwacht. Voor de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, was dat helaas nog niet voldoende om meer dan één renteverlaging in te boeken voor 2024.

Om die reden reageerde de bitcoin koers nog niet heel positief op de inflatiedata, die juist zo bullish leek.


🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze

Doorslaggevende vrijdag voor bitcoin

Komende vrijdag kan om precies die reden weleens doorslaggevend worden voor de bitcoin koers.

Als de PCE Price Index, de favoriete inflatiemeter van de Amerikaanse centrale bank, op dat moment lager uitvalt dan verwacht, dan kan dat de renteverlagingen weleens naar voren schuiven en vermenigvuldigen.

De Federal Reserve zelf verwacht in 2024 maar één renteverlaging door te voeren, terwijl de markt inzet op twee stuks. Vrijdag kan daarom cruciaal worden voor bitcoin, omdat dan de belangrijkste inflatiemeter voor de Federal Reserve uitkomt.

ImageImage
Verkopen Amerikaanse detailhandel lager dan verwacht. Bron: Bloomberg

Het is goed mogelijk dat de PCE Price Index lager uit komt dan verwacht, omdat afgelopen dinsdag ook de Retail Sales lager waren dan verwacht. Het lijkt erop dat de Amerikaanse consument eindelijk wat verzwakt, waardoor de economie kan afkoelen en daarmee ook de inflatie.

Er schuilt echter een gevaar hierin dat de economie ook te snel kan afkoelen, waarvan we nu ook signalen zien.

Werkloosheid in opwaartse trend

De wekelijkse werkloosheidsclaims in de Verenigde Staten zitten ook in een opwaartse trend, wat erop wijst dat de arbeidsmarkt begint af te koelen.

Over de gehele linie zien we de Amerikaanse economie verzwakken. Dat is in principe wat bitcoin nodig heeft, want dat kan in theorie sneller voor renteverlagingen van de Federal Reserve zorgen.

Het gevaar is natuurlijk dat de economie nu compleet kantelt en we alsnog in een recessie terechtkomen. We moeten immers niet vergeten dat de Federal Reserve in maart 2022 begon aan de meest strenge rentecampagne uit de recente geschiedenis.

Dit kan nog altijd voor een recessie en meer economische ellende zorgen. Zeker nu de markt zich lijkt te realiseren dat de hype rondom kunstmatige intelligentie op dit moment nog wat overtrokken is. Natuurlijk is AI een revolutionaire technologie, maar zorgt het nu al voor de productiestijgingen die iedereen verwacht?


Post Views: 0

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment