Waarom bitcoin binnenkort al zijn all-time high kan breken

Louise de Graaf


Bitcoin (BTC) bereikte in maart een nieuwe all-time high van $73.800, maar verloor daarna zijn momentum. De laatste weken herstelt de koers sterk en daarom verwacht de markt dat een nieuwe aanval op deze all-time high om de hoek staat.

Dat komt doordat de macro-economische toestand weer enigszins gunstiger uitziet voor bitcoin. Zo schreven we deze week over de verzwakking van de Amerikaanse arbeidsmarkt. Een zwakke banenmarkt neemt de opwaartse druk achter de inflatie weg, zodat de kans op renteverlagingen van de centrale bank toenemen. Deze renteverlagingen kunnen bitcoin naar nieuwe recordhoogtes sturen.

Er is echter nog een belangrijke indicator en die is mogelijk nog belangrijker voor een nieuwe all-time high van bitcoin.

Bitcoin koers dondert 2% omlaag – ondanks positief Amerikaanse inflatierapport

Bitcoin koers dondert 2% omlaag - ondanks positief Amerikaanse inflatierapportBitcoin koers dondert 2% omlaag - ondanks positief Amerikaanse inflatierapport

Wereldwijde liquiditeit neemt toe

De recente stijgingen van bitcoin vonden namelijk plaats op een moment dat de wereldwijde liquiditeit weer toeneemt. De wereldwijde liquiditeit is simpel gezegd de hoeveelheid kapitaal in de wereld die direct beschikbaar is voor investeringen.

Veel investeerders zien deze indicator misschien wel als de belangrijkste voor het voorspellen van de koersrichting van de financiële markten. In de onderstaande grafiek van CrossBorderCapital zien we bijvoorbeeld de wereldwijde liquiditeit (oranje) versus het bitcoin fonds van Grayscale (zwart).

Het beleid van centrale banken en de volatiliteit in de markt voor (met name Amerikaanse) staatsobligaties spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van de wereldwijde liquiditeit.

Wekelijkse groei wereldwijde liquiditeit. Bron: https://capitalwars.substack.com/p/global-liquidity-watch-weekly-update-d6c

De afgelopen weken zien we een duidelijke opwaartse trend in de groei van de wereldwijde liquiditeit, nadat deze eerder dit jaar afzwakte. Ook deze ontwikkelingen kwamen bijna perfect overeen met de all-time high van bitcoin op 14 maart, gevolgd door de correctie en nu het herstel.

Nieuwe all-time high van bitcoin aanstaande?

Zo beginnen de factoren die nodig zijn voor een nieuwe all-time high van bitcoin zich mooi op te lijnen.

Voor overtuigende nieuwe koersrecord van bitcoin is volgende week echter ook nog van cruciaal belang. Volgende week woensdag staat namelijk niet alleen de Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI) op het programma, maar ook een nieuwe rentevergadering van de Federal Reserve.

Als de inflatie lager uitvalt dan verwacht, geeft dat de Fed meer ruimte om eerder te beginnen met het verlagen van de rentes. Dat kan bitcoin het steuntje in de rug geven, wat nodig is om deze bullmarkt echt van een tweede deel te voorzien.

Wat denk jij? Gaan we dit jaar nog een bitcoin koers van $100.000 of meer zien?

2x per week gratis financiële nieuwsbrief!

Wil jij eenvoudig op de hoogte blijven van alle belangrijke ontwikkelingen in de financiële wereld en meer leren over de economie?

Abonneer je dan gratis op mijn nieuwsbrief De Geldpers.

Ruim 2.400 mensen gingen je voor!

Elke maandag en donderdag een nieuwe macro-economische update.


Post Views: 0

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment