Waakhond licht miljardenboete voor XRP toe

Louise de Graaf


Gisteren kwam weer een nieuwe wending naar buiten in de rechtszaak tussen Ripple en de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) omtrent XRP.

De SEC eist van de rechter dat een gigantische boete van bijna $2 miljard wordt opgelegd aan Ripple. Het Ripple nieuws werd bevestigd door de advocaten van Ripple, maar inmiddels is ook het document van de SEC gepubliceerd.


šŸš€ Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen ā‚¬20,- gratis crypto

SEC licht boete van $2 miljard aan Ripple (XRP) toe

Uit het document blijkt dat de Amerikaanse toezichthouder de enorme boete meer dan passend vindt voor Ripple.

Ripple zou zich volgens de SEC namelijk minachtend tegen de wet opstellen en alle juridische waarschuwingen negeren door door te zetten met de verkoop van XRP.

De reden voor de hoogte van de boete is dat het niet slechts een ā€œbedrijfskostā€ voor Ripple mag zijn, maar een duidelijk afschrikkingssignaal moet zijn. Ook zou Ripple de boete gemakkelijk moeten kunnen betalen, zegt de toezichthouder.

ā€œRipple is prima in staat om een aanzienlijke civiele boete te betalen,ā€ aldus de SEC.

ā€œEn dat is hier ook nodig, omdat een civiele boete niet zomaar als een bedrijfskost voor een overtreder van de effectenwet mag zijn.

Bovendien is het duidelijk dat er afschrikking nodig is, gezien Rippleā€™s enorme hoeveelheid niet-geregistreerde verkopen van XRP in de laatste drie jaar.ā€

Megaboete is waarschuwing voor hele crypto industrie

De SEC stelt voor dat Ripple $876 miljoen betaalt voor het verkrijgen van onrechtmatige winsten, $198 miljoen voor rente en een boete van $876 miljoen. Daarmee komt het totale bedrag op ongeveer $1,95 miljard uit.

Hiermee wil SEC niet alleen een waarschuwing afgeven aan Ripple, maar aan de gehele crypto-industrie.

ā€œDe SEC vraagt de rechtbank om te overwegen hoe gemakkelijk actoren, vooral op het gebied van crypto-activa, vandaag de dag hetzelfde soort gedrag kunnen vertonen als dat van Ripple en een krachtige boodschap afgeven dat dergelijk misbruik niet zal worden getolereerdā€, aldus de SEC


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment