Verliezen van $25 miljard verwacht in 2024

Louise de Graaf


De ontwikkelingen van artificial intelligence gaan de afgelopen jaren razendsnel. Deze ontwikkeling heeft zowel positieve als negatieve gevolgen. Een van de problemen waarmee de crypto-sector te maken heeft, is een van deze negatieve gevolgen van AI-ontwikkeling.

Volgens onderzoek van Bitget op basis van eerdere data neemt de financiële schade als gevolg van ‘AI deep fakes’ in de crypto-wereld steeds harder toe. Volgens de verwachting zal de schade die deze deep fakes veroorzaken dit jaar oplopen tot $25 miljard.


Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto

Hoe worden deep fakes gebruikt door crypto scammers?

Deep fakes zijn nepvideo’s gegenereerd door AI. Deze video’s worden voornamelijk gebruikt voor frauduleuze crypto-projecten, phishing-activiteiten en Ponzi-schema’s. Hierbij worden vaak bekende figuren nagebootst om slachtoffers over te halen frauduleuze links te volgen. Bitget waarschuwt dat tegen 2026 deep fakes mogelijk bij 70% van alle crypto-gerelateerde misdrijven betrokken zullen zijn.

“Door invloedrijke figuren te imiteren, creëren deze scams de illusie van geloofwaardigheid en aanzienlijke marktkapitalisatie, waardoor ze grote investeringen ontvangen van slachtoffers zonder grondig onderzoek,” aldus Bitget Research.

Deze trend is sinds 2022 in gang. Toen bedroeg de totale schade door deep fakes wereldwijd al $79,1 miljard. In 2024 wordt een wereldwijde toename van 245% in het gebruik van deep fakes verwacht, met name in landen als China, Duitsland en de Verenigde Staten.

De gevaren van AI worden groter

De AI-technologie achter deep fakes wordt steeds geavanceerder, waardoor het voor kwaadwillenden makkelijker wordt om overtuigende nepvideo’s en -afbeeldingen te creëren. Hoewel AI zeker positieve effecten heeft, zijn de negatieve gevolgen ook significant, vooral voor de crypto-sector.

Michael Saylor, de beroemde Bitcoin (BTC) bull, beklaagde zich eerder dit jaar ook al over de talloze nepvideo’s van hem die gebruikt worden om onwetenden op te lichten:

“Mijn team verwijdert elke dag meer dan 80 door AI-gegenereerde video’s van YouTube. Maar de scammers blijven nieuwe uploaden. Vertrouw het niet, maar verifieer.”

De grote angst is nu dat AI-technologie zich blijft doorontwikkelen. Dit zou kunnen leiden tot scenario’s waarbij scammers zelfs familie van slachtoffers zouden kunnen imiteren.

“Een video die iemand uit de directe omgeving van het slachtoffer imiteert, kan cruciaal zijn voor fraudeurs, terwijl een nep video van een influencer het vertrouwen van investeerders in een frauduleus project kan versterken als een aanvullend middel,” aldus Bitget.


Post Views: 0

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment