Transportbedrijven zetten 1 procent meer om in Q1 2024 • TTM.nl

Louise de Graaf


De omzet van de transportsector was in het eerste kwartaal van 2024 1 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg voor het eerst, nadat deze drie kwartalen daarvoor daalde. De omzet steeg in bijna alle deelbranches, bij vervoer over land met 2,5 procent. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

In het eerste kwartaal van 2024 steeg de omzet in bijna alle deelbranches van de transportsector. Vooral de omzet in de luchtvaartsector ( + 3,3 procent) en de post- en koerierssector (+ 3,1 procent) nam toe. De deelbranches vervoer over water (-0,6 procent) en opslag en dienstverlening voor vervoer (-0,7 procent) boekten minder omzet.

Sterkste omzetdaling in opslag en dienstverlening voor vervoer

De omzetontwikkeling in de branche opslag en dienstverlening verschilde. Zo steeg de omzet in de opslag ( + 8,7 procent), terwijl de omzet voor dienstverlening voor vervoer daalde ( – 3,1 procent). In de branche dienstverlening voor vervoer waren ook verschillen. Zo daalde vooral de omzet bij tussenpersonen voor vrachtvervoer, zoals expediteurs, cargadoors en bevrachters ( -7,6 procent). Aan de andere kant boekten dienstverleners voor luchtvaart, zoals vliegvelden en bagage-afhandelaars, juist meer omzet ( + 29 procent).

Hoogste aantal faillissementen in vier jaar tijd

In het eerste kwartaal van 2024 zijn 74 bedrijven in de transportsector failliet verklaard, 13 meer dan in dezelfde periode vorig jaar (+ 21,3 procent). Dit is het hoogste aantal faillissementen sinds het eerste kwartaal van 2020.

Meer transportbedrijven positief over economisch klimaat

Per saldo verwacht 2,6 procent van de ondernemers in de transportsector aan het begin van het tweede kwartaal van 2024 dat het economisch klimaat verslechtert in de komende drie maanden. In het eerste kwartaal van 2024 was dit 13,7 procent. Daarmee zijn ondernemers in de transportsectoren optimistischer dan gemiddeld. Van alle ondernemers in Nederland is per saldo 6 procent negatief gestemd over het economisch klimaat in de komende drie maanden.

Source link

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment