tokens van fans crashen 4x harder dan bitcoin

Louise de Graaf


De UEFA Euro 2024 heeft niet alleen de aandacht van voetbalfans getrokken, maar ook een merkbare impact gehad op de markt voor fan tokens. Deze crypto’s voor supporters worden vaak gebruikt om supporters meer betrokkenheid te bieden bij hun favoriete teams. Ondanks de populariteit van deze tokens zijn de prijzen van fan tokens met gemiddeld 13 procent gedaald sinds de start van het toernooi.

Bitvavo haalt grote mijlpaal, gratis crypto voor Nederlanders

Bitvavo haalt grote mijlpaal, gratis crypto voor NederlandersBitvavo haalt grote mijlpaal, gratis crypto voor Nederlanders

Fan tokens stuk minder populair vergeleken met start toernooi

Fan tokens zijn een vorm van crypto die worden uitgegeven door sportclubs en organisaties om hun fans een stem te geven. Supporters krijgen een kans om mee te stemmen in bepaalde clubbeslissingen en krijgen vaak toegang tot exclusieve content en beloningen. Platforms zoals Socios en cryptobeurs Binance zijn toonaangevend in het aanbieden van deze tokens voor verschillende Europese voetbalclubs.

De daling van 13 procent in de waarde van fan tokens is opmerkelijk. Vooral gezien de verwachte toename in vraag en betrokkenheid tijdens het EK. In de aanloop naar het WK voetbal in Qatar in november van 2022 stegen de crypto’s namelijk aanzienlijk.

De chiliz-blockchain en de bijbehorende chiliz (CHZ) token steeg ook deze keer vooraf aan het toernooi al. Met wel 25 procent schoot de token omhoog. De afname kan deels worden verklaard door de algemene volatiliteit van de cryptomarkt en de specifieke dynamiek van fan tokens.

Bloedende cryptomarkt nemen fantokens mee

Sinds de start van het toernooi op 15 juni is de algehele marktkapitalisatie van alle fantokens 12,8 procent gedaald. In diezelfde periode daalde bitcoin (BTC) slechts met 3 procent. Tot slot deed ethereum (ETH) zelfs een minimale stijging van één procentje.

De waardedaling van de fantokens heeft invloed gehad op een breed scala aan fan tokens, variërend van grote Europese clubs zoals Barcelona en Juventus tot kleinere teams. Sommige analisten suggereren dat de daling een tijdelijk effect kan zijn. De daling zou dan veroorzaakt zijn door de hype rond het toernooi en dat de waarde van de tokens mogelijk kan herstellen naarmate de competitie vordert​.

De lastige marktomstandigheden van de afgelopen week lijken de fantokens de das om te doen. Ondanks de hype rondom het voetbaltoernooi deze zomer, zijn de munten niet bestendig tegen de bloedende cryptomarkt. Het is afwachten of de fantokens richting de finales wedstrijden betere prestaties zullen vertonen.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment