Tips voor het aanschaffen van een tweedehands motor

De aankoop van een tweedehands motor, misschien wel je eerste, vergt een goede voorbereiding. Je wilt namelijk een betrouwbare motorfiets die voor weinig problemen zorgt en tevens voorziet in het nodige rijplezier. Maar waar let je nu precies op bij het kopen van een tweedehands motor?

Er zijn ontzettend veel tips en aandachtspunten bij het aanschaffen van een motor occasion. In de onderstaande lijst hebben we een selectie gemaakt van de meest belangrijke of onderschatte aandachtspunten. Heb je aanvullingen? Tips zijn altijd welkom!

De eerste indruk

De meest gegeven tip is dat je alles moet nalopen voordat je een proefrit gaat maken. Niet doen! Bespaar jezelf de tijd en start de motor. Mocht de motor al warm zijn, wees dan alert. Het maken van een proefrit is beter als je dat doet op een motor die koud is. Met een koud blok weet je ook meteen of de motor goed start. Als je eenmaal de motor gestart hebt, luister dan goed of je geen afwijkende geluiden hoort. Een zuiver geluid is duidelijk te herkennen.

Mocht de proefrit goed zijn bevallen en voelde de motor goed aan? Dan heb je het belangrijkste onderdeel achter de rug. Je kan nu specifieker gaan kijken naar de details en de technische aspecten van de motor.

Voorkom dure reparaties door deze eenvoudige checks

De remschijven vervangen kan behoorlijk oplopen in de kosten. Normaliter worden remschijven na +- 50.000 km vervangen. Het is daarom belangrijk om te controleren of er bobbels of andere afwijkingen op de remschijf zitten. Zet de motor op een middenblok zodat het voorwiel los van de grond komt, geef vervolgens een draai aan het voorwiel en pak de voorvork vast. Houd vervolgens de je vinger of nagel zachtjes tegen de remschijf en voel op deze manier of er bobbels of andere afwijkingen aanwezig zijn.

Ook versleten balhoofdlagers kunnen voor onvoorziene kosten zorgen. Dit kun je controleren door het voorwiel tegen de muur te zetten en vervolgens subtiel de motor tegen de muur duwen. Voel je een tikje of een knak? Dan zijn de balhoofdlagers versleten en dienen deze vervangen te worden.

De kilometerstand geeft ook een goede indicatie hoe het gesteld is met de motor. Kijk goed naar de eerder genoemde aandachtspunten en schat zo in of de gestelde kilometerstand ongeveer klopt. Heeft de motor een lage kilometerstand en toch de nodige gebreken? Dan is het waarschijnlijk te mooi om waar te zijn. In dat geval laat dan de motor staan en zet je zoektocht verder.

Andere ‘noodzakelijke’ tips

Naast de bovenstaande tips zijn er talloze andere checks die je snel kunt uitvoeren. We hebben de belangrijkste even voor je op een rijtje gezet:

Kenteken: Controleer het kenteken van de tweedehands motor. Het framenummer moet uiteraard overeenkomen met de informatie van het kenteken.

Onderhoudsboekjes: Vraag naar onderhoudsboekjes, deze geven een accuraat beeld van de onderhoudshistorie.

Elektrische functies: Controleer of alles elektrische functies het naar behoren doen. 

Roestvlekken: Check of de motor vrij is van roest. De onderste delen van de motor zijn het meest gevoelig voor roest, loop deze onderdelen dan ook zeker na. Ook kleurverschil kan duiden op een eerder gedane reparatie.

Vloeistoffen en olie: Controleer of de koel- en remvloeistof en het oliepeil in orde zijn.

Banden: Check of de voor- en achterband nog over voldoende profiel beschikken. Gladde banden kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen.

Ketting en tandwielen: Loop na of de tandwielen nog intact zijn en of de ketting nog soepel loopt.

Motorblok: Bekijk de boutjes van het motorblok, controleer ook op eventuele lekkages en olievlekken rondom de cilinderkop.

Beschadigingen: Controleer op beschadigingen op onderdelen zoals de velg, kappen, stuur en de uitlaat. Controleer ook of het frame recht staat en hier geen afwijkingen op zijn.

Accu: Controleer de toestand van de polen, de stand van het accuzuur, de behuizing en het slangetje van de accu op eventuele defecten of op andere afwijkingen.

Andere maatregelen

Wil je nog zekerder zijn van je zaak? Controleer dan altijd reviews of recensies van eerder kopers of klanten. Uiteraard kun je ook een extern bedrijf inhuren om voor jou de motor te keuren. Deze methode geeft vooralsnog geen 100% zekerheid maar het vergroot wel de kans op degelijke controle en oordeel. Tenslotte is het raadplegen van diverse fora of andere bronnen ook goede manier om informatie te vergaren.
Wil je zeker zijn dat je een goede occasion koopt? Kijk dan eens naar deze bmw motor occasions.