Theatertour met elektrische truck is uitdagend, maar zeker geen ‘horrorshow’ • TTM.nl

Louise de Graaf


De eerste volledig elektrische theatertour door Nederland en België, uitgevoerd met een Volvo FH Electric met een accucapaciteit van 540 kWh, is technisch geslaagd. Dit blijkt uit het rapport ‘ZE Theatertour Horror’, uitgevoerd door Districon (Royal HaskoningDHV) in opdracht van Topsector Logistiek. De tour van de voorstelling Horror, georganiseerd door de Jakop Ahlbom Group en Pieter Smit Group, toont aan dat elektrisch vrachtvervoer voor de evenementensector haalbaar is, maar nog altijd met flinke uitdagingen gepaard gaat.

Gedurende de tour werden 21 theaters aangedaan en in 12 gevallen kon de vrachtwagen ter plaatse worden opgeladen. De actieradius bij volledige belading lag gemiddeld op 263 kilometer, voldoende voor de geplande ritten. Door gebruik te maken van een combinatie van theaterlaadpunten, publieke snelladers en het depot van de transporteur kon het strakke tourschema worden nageleefd.

Toch bleek de laadinfrastructuur een grote bottleneck. Mobiele 40kW-laders hadden last van oververhitting en storingen, terwijl sommige theaters onvoldoende elektrische capaciteit hadden om de truck efficiënt op te laden. Het rapport adviseert theaters om een vaste laadvoorziening met separate stroomaansluiting en een energiebeheersysteem (EMS) in te zetten voor een betrouwbare stroomvoorziening.

Kostenplaatje blijft een uitdaging

Elektrisch vrachtvervoer is nog altijd duurder dan diesel. De hogere huurprijs van de truck, laadkosten en extra personeelstijd voor het laden drukken op de begroting. Hoewel er op de lange termijn voordelen kunnen ontstaan door subsidies, schaalvoordelen en lagere onderhoudskosten, is de TCO (Total Cost of Ownership) momenteel nog niet concurrerend met fossiel aangedreven voertuigen. Het rapport pleit dan ook voor aanvullende stimuleringsmaatregelen om de overstap aantrekkelijker te maken voor de evenementensector. Vorig jaar deed TTM.nl in een project van Iveco en rockband Metallica, dat eveneens gericht was op duurzame evenementenlogistiek.

Duidelijke milieuvoordelen

Ondanks de operationele en financiële uitdagingen biedt elektrisch vrachtvervoer duidelijke milieuvoordelen. De inzet van de elektrische truck leidde tot een volledige reductie van NOx-uitstoot en een aanzienlijke CO₂-besparing. Aangezien steeds meer steden per 2025 zero-emissiezones invoeren, is een overstap naar elektrisch vervoer voor theaters en andere culturele instellingen onvermijdelijk.

Het rapport concludeert dat elektrisch theatertransport niet langer een utopie is, maar realiteit kan worden mits er investeringen in laadinfrastructuur en regelgeving worden gedaan. De ZE Theatertour Horror fungeert daarmee als waardevolle testcase voor verdere verduurzaming van logistiek binnen de evenementensector.

Bron: Topsector Logistiek





Source link

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment