Steenoude Bitcoin wallet ontwaakt na 10 jaar en verplaatst BTC

Louise de Graaf


Er zijn in totaal maar liefst 1,75 miljoen bitcoin (BTC) adressen die al meer dan 10 jaar inactief zijn. Deze adressen dateren uit de tijd dat de oorspronkelijke bedenker van Bitcoin, Satoshi Nakamoto, nog actief was.

Afgelopen maanden ontwaakte plotseling een van deze bitcoin-adressen uit deze ‘steenoude’ winterslaap.


Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto

Slapende bitcoin whales uit ‘Satoshi’ tijdperk ontwaken

De term ‘Satoshi-tijdperk’ verwijst naar de eerste dagen na de oprichting van Bitcoin, toen de mysterieuze oprichter Nakamoto, actief was op online forums. Er wordt vaak gespeculeerd dat sommige wallets uit deze periode van Nakamoto zelf zijn.

Een van deze wallets ontwaakte in augustus 2023 na bijna 14 jaar inactiviteit en verplaatste 1.005 BTC die in 2010 waren gemined. Dit veroorzaakte ophef op sociale media, met speculaties dat het de wallet van Satoshi was. Deskundigen suggereren echter dat de wallet waarschijnlijk toebehoorde aan vroege miners of kopers die winst wilden maken.

Deze steenoude slapende wallets bevatten 1.798.681 Bitcoin met een waarde van ongeveer $121 miljard tegen de huidige BTC prijs, blijkt uit een rapport van Chainalysis en Fortune.

De wallet die afgelopen maandag ontwaakte, bezat 687 BTC ($43,9 miljoen) en heeft zijn bezittingen op 6 mei overgedragen naar twee verschillende wallets: eerst werd 625,43 bitcoin overgemaakt naar een adres dat begint met “bc1qky” en vervolgens 61,9 BTC naar “bc1qdc”.

Trend: van ‘steentijd’ naar ‘digitaal goud’ tijdperk

In de afgelopen jaren zijn vele wallets uit het historische Satoshi-tijdperk weer tot leven gekomen om hun BTC-bezittingen naar nieuwe adressen over te dragen. Sommige van deze wallets bleken zelfs hun bitcoins naar crypto-exchanges te sturen, wat erop duidt dat de eigenaars mogelijk na bijna een decennium winst willen nemen.

Op 15 april werd bijvoorbeeld een oude wallet van een Bitcoin miner wakker na meer dan 15 jaar in een winterslaap te hebben verkeerd, door plotseling 50 bitcoins te verplaatsen naar Coinbase. Het lijkt er dus op dat de dinosauriërs langzaam ontwaken uit hun winterslaap om hun titel van Bitcoin whale op te eisen.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment