SEC krijgt opnieuw forse klap van rechtbank: goed voor crypto?

Louise de Graaf


Een recente uitspraak van de Amerikaanse federale rechtbank heeft een belangrijke regel van de Securities and Exchange Commission (SEC) ongeldig verklaard. Dankzij deze regel werden cryptobedrijven gedwongen transparanter te zijn omtrent kosten en vergoedingen. Dat de rechtbank de regel af heeft geslagen is een flinke klap voor de SEC.


🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze

Rechtbank: SEC overschrijdt zijn bevoegdheid

Op 5 juni oordeelde het driedelige panel van het Fifth Court of Appeals dat de SEC haar bevoegdheden overschreden zou hebben. De nieuwe regel ging over de transparantie van hedgefondsen en private equity-firma’s. Bedrijven die actief waren in de cryptosector waren verplicht kwartaalrapporten over prestaties en vergoedingen te publiceren, evenals jaarlijkse audits.

Dit ging volgens rechter Kurt Engelhardt te ver:

“De afkondiging van de definitieve regel was ongeoorloofd, geen enkel deel ervan kan blijven bestaan.”

Gevolgen voor de cryptowereld

De uitspraak valt de SEC rauw op het dak. Het bureau krijgt al langere tijd veel kritiek over zich heen en deze tegenslag biedt voor veel critici een fijn handvat. De SEC probeert al jaren cryptocurrencies te reguleren, maar stuit op veel weerstand.

Een van de juridisch adviseurs van Consensys, een bedrijf in de blockchain-technologie op Ethereum, voorspelt dat deze uitspraak andere rechtszaken tegen de SEC aan kan moedigen.

“Dit is dezelfde valse noot die kenmerkend is geweest voor de SEC de afgelopen drie jaar.” – Bill Hughes, adviseur Consensys


Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto

Veranderingen in de wetgeving op komst?

Deze dreun lijkt de SEC flink te raken. Wanneer de SEC zijn macht over de regulering van de cryptowereld kwijtraakt, is het onzeker wat er gebeurt met de Amerikaanse cryptosector. Het verschuiven van de macht lijkt langzaam maar zeker dichterbij te komen.

In het Huis van Afgevaardigden is onlangs een belangrijk wetsvoorstel met overtuiging aangenomen. Dit voorstel, onder de naam de Financial Innovation and Technology for the 21st Century Act (FIT21), zou de macht over de regulering deels overdragen aan de Commodity Futures Trading Commision. Wel moet het voorstel nog door het Amerikaanse Congres heen, een proces dat met gespannen blikken gevolgd zal worden.


Post Views: 0

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment