PostNL heeft bij de Nederlandse overheid een verzoek ingediend voor een tijdelijke financiële bijdrage van in totaal 68 miljoen euro om de postbezorging op peil te houden. Het postbedrijf stelt dat de dalende postvolumes en stijgende kosten de uitvoering van de Universele Postdienst (UPD) onrendabel maken. De aanvraag betreft een compensatie van 30 miljoen euro voor 2025 en 38 miljoen euro voor 2026.
De afgelopen tien jaar is het aantal verstuurde en ontvangen poststukken in Nederland bijna gehalveerd. Tegelijkertijd is de Postwet, die de verplichtingen van de UPD vastlegt, ongewijzigd gebleven. PostNL is wettelijk verplicht om vijf dagen per week post te bezorgen en specifieke diensten te leveren, zoals rouwpost, medische post en braillepost. Door de structurele daling van het postvolume en de stijgende kosten leidt deze dienstverlening nu tot aanzienlijke verliezen.
Volgens Maurice Unck, directeur MailNL bij PostNL, is een aanpassing van de Postwet noodzakelijk om de postbezorging toekomstbestendig te maken. “Onze medewerkers zien dagelijks hoe de markt verandert: postbezorgers lopen hun routes, maar slaan steeds vaker huizen over waar die dag geen post is. Consumenten hechten meer waarde aan voorspelbaarheid dan aan snelheid. Daarom pleiten wij voor een wijziging van de wet, zodat we de dienstverlening beter kunnen laten aansluiten op de behoeften van klanten en de arbeidsmarkt. Tot die tijd is een tijdelijke financiële bijdrage noodzakelijk.”
Overheidssteun en internationale vergelijking
De Postwet biedt de mogelijkheid om een vergoeding aan te vragen voor de UPD als deze een onevenredige financiële last vormt. PostNL heeft het ministerie van Economische Zaken verzocht om de aanvraag in behandeling te nemen en op korte termijn een besluit te nemen.
In andere Europese landen wordt de postwetgeving al aangepast aan de afnemende postvolumes. Frankrijk, Duitsland, België, Engeland, Denemarken en Italië hebben de bezorgtermijn al verruimd naar twee of drie dagen of zijn hierover in gesprek. Daarnaast ontvangen postbedrijven in meerdere landen overheidssteun in de vorm van directe compensaties, belastingvoordelen of subsidies.
PostNL benadrukt dat zonder ingrijpen de postdienstverlening jaarlijks verder verslechtert. Het bedrijf blijft daarom in overleg met de overheid over structurele oplossingen voor een duurzame en efficiënte postbezorging in Nederland.