Populaire crypto solana verbreekt records na een moeilijk 2023

Louise de Graaf


De afgelopen maanden was bitcoin (BTC) veel in het nieuws omdat de cryptocurrency het voortouw nam in de enorme opwaartse trend, maar verschillende alternatieve coins zijn veel harder gestegen. Solana (SOL) is daar één van. De populariteit van deze altcoin wordt gereflecteerd door de on-chain activiteit. Deze is in twee jaar tijd niet zo hoog geweest als nu.


🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto

TVL bereikt 2-jarige piek

Volgens DefiLlama ligt de Total Value Locked (TVL) van Solana op dit moment op bijna 4 miljard Amerikaanse dollar. Dat is het hoogste niveau sinds april 2022. Het betreft een flinke toename in korte tijd; in oktober lag de waarde nog op amper 300 miljoen dollar. De maatstaf is hard gestegen na afgelopen februari, naarmate er steeds meer geluiden over ‘altseason’ klonken.

Stablecoins vormen hier met bijna 2,7 miljard dollar het grootste deel van. De totale (onverdunde) marktwaarde van SOL ligt momenteel op 85 miljard dollar. Dat is een record, want op de piek in 2021 was dit volgens CoinGecko nog maar 77 miljard dollar.

Het aantal actieve ontwikkelaars voor Solana daarentegen is niet positief. Volgens DefiLlama waren er op 1 maart maar 25 ontwikkelaars actief, terwijl dit er eind 2021 nog ruim 150 waren. Sterker nog, toen de opwaartse trend voor de solana koers in september vorm begon te krijgen waren dit er nog meer dan 40.

Dit wordt gereflecteerd in het aantal nieuwe voorstellen voor verbeteringen. Dat waren er eind vorige maand nog ongeveer 600, terwijl het eind september nog om ongeveer het dubbele ging.

Solana herstelt van FTX-drama

Al sinds november van 2022 lag de TVL rond 300 miljoen dollar, en is tot en met afgelopen oktober vrijwel helemaal vlak gebleven. November 2022 was het moment waarop de problemen bij FTX aan het licht kwamen.

FTX had een enorme blootstelling aan het Solana-ecosysteem, waardoor het faillissement een verwoestende impact had op Solana en op de bijbehorende DeFi-protocollen. Maar wat onder andere te zien was aan de verbeterde marktdiepte, is dat in het derde kwartaal van 2023 de handel in SOL langzaam herstelde.


Post Views: 32Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment