‘Pessimisme over bitcoin kan zorgen voor enorme koersstijging’

Louise de Graaf


De bitcoin (BTC) koers blijft maar zakken. Op het moment van schrijven handelt het tegen de $65.000, het laagste niveau sinds halverwege mei. Daardoor is het pessimisme groot, wat terug is te zien in de handel. Men kan het afwijzen als wishful thinking, maar toch biedt dit op een technisch vlak kansen voor een aanzienlijke stijging. 

Bitcoin ETF’s worden steeds vaker aangeraden als investering

Bitcoin ETF's worden steeds vaker aangeraden als investeringBitcoin ETF's worden steeds vaker aangeraden als investering

Is er kans op een zogeheten ‘short squeeze’?

Volgens data van het analyseplatform CoinGlass is er een aanzienlijke hoeveelheid aan shortposities. Mensen die shortposities innemen noemt men shorters, en zij verwachten dat de koers gaat dalen. Maar als de BTC-prijs toch in één keer hard stijgt, kunnen deze posities ‘geliquideerd’ worden en zijn zij hun geld kwijt. Het gaat om $1,58 miljard dat geliquideerd kan worden als de BTC koers terugkeert naar een waarde van $70.000. 

De crypto analist Willy Woo suggereert dat een significante hoeveelheid liquidaties noodzakelijk is voordat bitcoin nieuwe prijsrecords kan bereiken. Als de bitcoin koers hard stijgt en posities geliquideerd worden, kan er een kettingreactie ontstaan waardoor de koers nog harder stijgt. Dit noemt men een ‘short squeeze’. Woo verwacht dat de markt eerst een enorme reeks aan liquidaties moet meemaken om zich beter te positioneren voor verdere stijgingen.

Woo benadrukt dat de huidige markt periode gekenmerkt wordt door saaiheid en verveling, wat typerend is voor een consolidatiefase. Hij noemt dit de “Boring Zone,” waarin de prijsactie van de digitale munt niet veel spanning biedt voordat er weer opwaartse bewegingen plaatsvinden. Maar indien de koers toch weer veel actie laat zien, bijvoorbeeld door de publicatie van inflatiegegevens, dan kan een volgende short squeeze zorgen voor vuurwerk. 

Bitcoin whales verkopen massaal

Recent schreven wij dat bitcoin whales in de afgelopen twee weken maar liefst $1,2 miljard van hun munten hebben verkocht. Dit volume overtreft zelfs de verkopen vlak voor de crash van begin 2022. 

Volgens CryptoQuant-CEO Ki Young Ju worden deze transacties vermoedelijk uitgevoerd via Over-The-Counter (OTC) brokers, wat kan leiden tot een negatieve impact op de markt als de coins niet opnieuw worden opgekocht.

Daarnaast is de activiteit op het Bitcoin netwerk toegenomen, zoals blijkt uit de daling in UTXO (Unspent Transaction Outputs) ‘age bands’. Dat staat vaak in nauw verband met een stijging in verkoopactiviteit en een dalende bitcoin koers.


Post Views: 362

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment