Nog drie dagen tot strenge cryptowet: wat gaat er gebeuren?

Louise de Graaf


De lang besproken Markets in Crypto Assets (MiCA) regelgeving gaat dan eindelijk in werking, op 30 juni. Het zal aanzienlijke impact hebben op de stablecoin markt in de Europese Unie (EU). 


🚀 Alle Nederlanders krijgen 750.000 PEPE gratis van Nederlands platform

  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Strenge regels voor stabiele cryptocurrencies

Als gevolg kunnen uitgevers zoals Tether (USDT) en Circle (USDC) mogelijk niet meer opereren in de EU vanwege de strenge transactielimieten en waarden die zijn vastgelegd in MiCA. Tether en Circle hebben slechts drie dagen om een e-money licentie te verkrijgen om legaal te opereren.

De nieuwe (strenge) regels waar stablecoins aan moeten voldoen zijn:

  • het totaal aantal transacties moet onder het limiet van 1 miljoen dagelijkse transacties per dag liggen;
  • de totale waarde van de transacties mag maximaal 200 miljoen euro per dag zijn. Dit geldt zowel on-chain als off-chain.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen transacties die binnen en buiten de EU plaatsvinden, waarbij alleen transacties met ten minste één partij in de EU meetellen.

Er zijn echter zorgen, gezien het huidige volume van de grootste stablecoins aanzienlijk hoger is dan de voorgestelde limieten. Deze komen maandelijks namelijk op miljarden dollars uit. 

Het doel van de Europese MiCA-wet

De strenge regels zijn opgesteld om te voorkomen dat stablecoins de euro vervangen en om het monetaire systeem te beschermen. Daarnaast kunnen stablecoins die grootschalig worden gebruikt zonder adequate regulering risico’s vormen voor de financiële stabiliteit. 

Uiteindelijk moet MiCA de consumenten beschermen tegen mogelijke risico’s die gepaard gaan met het gebruik van stablecoins. Dit omvat risico’s zoals waardeverlies (indien de stablecoin zich loskoppelt van de valuta die het probeert te imiteren) evenals fraude.

Cryptogemeenschap juicht na positieve uitslag Europese verkiezingen

Cryptogemeenschap juicht na positieve uitslag Europese verkiezingenCryptogemeenschap juicht na positieve uitslag Europese verkiezingen

De tijd dringt voor Tether en Circle

Tether en Circle hebben slechts drie dagen om een e-money licentie te verkrijgen om legaal te opereren. De uitgevers moeten een plan indienen om te voldoen aan de limieten voordat ze hun activiteiten kunnen hervatten.

Circle is bezig met het verkrijgen van een e-money licentie en is van plan om EURC en USDC in overeenstemming met MiCA uit te geven. Tether heeft gesprekken gevoerd met Europese beurzen over de nieuwe vereisten en de interpretatie van de regels.

Gezien de complexiteit om aan de nieuwe wet te voldoen, waarschuwen experts voor mogelijke beperkingen in toegang en liquiditeit voor Europese gebruikers. De volledige naleving van MiCA wordt verwacht tegen december 2024.


Post Views: 0

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment