Nieuwe ontwikkelingen om de nieuwe vermogensbelasting in 2027, het zou niet haalbaar zijn. Dat concludeert de Belastingdienst, waardoor de vermogensbelasting in box 3 op sparen en beleggen een nieuw hoofdstuk krijgt in het nieuwe kabinet-Schoof.
Het idee was oorspronkelijk om belasting te heffen op daadwerkelijk behaalde rendementen. Maar hoe dat in elkaar zit leggen we je uit in het artikel. Ook kom je te weten wat de redenen zijn dat het in 2027 hoogstwaarschijnlijk niet gaat lukken, waardoor er de ongelijke belastingheffing van kracht blijft.
Onhaalbaar door deze reden
De belastingdienst kampt met enorme capaciteitstekorten voor de ICT-systemen. Hierdoor is de kans volgens staatssecretaris van Financiën Folkert Idsinga groot dat het ook nu niet gaat lukken om de nieuwe vermogensbelasting in te voeren, dat meldt het FD.
Het is niet de eerste keer dat het risico op IT-problemen wordt benoemd bij een invoering van een nieuwe vermogensbelasting. Een opvallend moment was in 2021, toen de Belastingdienst aangaf dat er aanzienlijke technische uitdagingen waren bij de invoering van een nieuw systeem voor de vermogensrendementsheffing.
Advertentie
Tegenvaller voor de schatkist
Niet alleen voor de spaarders en beleggers in box 3 is het nieuws tegenvallend. De overheid zou 2 miljard euro extra uit moeten betalen, door een uitspraak van de Hoge Raad. Dat is in Nederland de hoogste rechter. Deze uitspraak houdt in dat zowel mensen met spaargeld als beleggers compensatie kunnen krijgen als ze minder verdienen dan wat de Belastingdienst aanneemt.
Op dit moment rekent de Belastingdienst nog met een standaard (fictief) rendement, ongeacht wat je daadwerkelijk aan rendement verdient. In 2021 oordeelde de hoogste rechter dat dit niet eerlijk was voor spaarders. Dit kwam doordat de spaarrente erg laag was, maar de belastingdienst toch een hoger rendement in rekening bracht. Zo kun je bijvoorbeeld 50% in het rood staan over je bitcoin (BTC) investering in een jaar, maar moet je alsnog fors in de buidel tasten volgens de belastingdienst. Dat is voor veel beleggers buitengewoon oneerlijk.
Compensatie kost miljarden
De overheid heeft al het een en ander gedaan om spaarders te compenseren voor het onterecht berekende rendement. Door de uitspraak van de Hoge Raad dit jaar, komen daar nog meer kosten bij. Uit de Miljoenennota die afgelopen week tijdens Prinsjesdag is gepresenteerd, moet de overheid volgend jaar zo’n 6,4 miljard euro extra betalen als compensatie. Voor 2025 komt daar nog €1,7 miljard bij en in 2026 nog eens 1,75 miljard. De totale compensatie komt daarmee op bijna €10 miljard te liggen.
Zolang het nieuwe systeem niet ingevoerd wordt, zijn spaarders en beleggers die minder verdienen dan het fictieve rendement nog steeds de pineut. Ze betalen dan meer belasting dan dat ze daadwerkelijk verdienen. Kortom, de overheid moet miljarden blijven betalen als compensatie, terwijl jij misschien onterecht te veel belasting betaald.
Post Views: 580
Geen tijd om al het nieuws op de voet te volgen? Luister & volg onze podcast op spotify, Apple podcast of kijk ‘m terug op Youtube – Ivan en Raoul praten je helemaal bij.