Nederlandse rechter doet uitspraak in beruchte crypto mixer zaak

Louise de Graaf


De Russische ontwikkelaar Alexey Pertsev is vandaag door de rechtbank in Den Bosch schuldig bevonden aan het witwassen van geld middels de crypto mixer Tornado Cash. De rechtszaak was enorm controversieel. Pertsev was naar verluidt namelijk enkel een ontwikkelaar van de mixer en had niet als doel om criminelen geld wit te laten wassen. Daar ging de rechtbank niet in mee.

Cryptobeurs Binance wordt 3 jaar onder streng toezicht geplaatst

Cryptobeurs Binance wordt 3 jaar onder streng toezicht geplaatstCryptobeurs Binance wordt 3 jaar onder streng toezicht geplaatst

Ontwikkelaar crypto mixer Tornado Cash verdwijnt jaren achter de tralies

Pertsev was een van de ontwikkelaars die aan Tornado Cash werkte, een crypto mixer gebouwd op Ethereum (ETH). De crypto mixer stelt gebruikers in staat om sporen van transacties met cryptocurrencies te wissen. Terwijl dit de privacy kan bevorderen, biedt het criminelen ook de mogelijkheid om geld wit te wassen.

De 31-jarige Pertsev hoorde in maart dit jaar 64 maanden cel tegen hem geëist worden door het Openbaar Ministerie (OM). De rechtbank gaat mee in deze eis waardoor de Rus 64 maanden achter de tralies zal verwijden.

“Tornado Cash vormt geen enkele barrière voor mensen met criminele activa die deze willen witwassen […] Daarom acht de rechtbank verdachte schuldig aan de ten laste gelegde witwasactiviteiten.” schrijft CoinDesk, dat het vonnis heeft ingezien.

Perstev zou tussen 9 juli, 2019 en 10 augustus, 2022 er een gewoonte van hebben gemaakt om geld wit te wassen, stelt de rechter. De Rus werd in de zomer van 2022 opgepakt in Nederland.

Het vonnis kan een precedent scheppen voor de andere ontwikkelaars van Tornado Cash, Roman Semenov en Roman Storm. Laatstgenoemde verschijnt in september voor de rechter in de Verenigde Staten. Storm is nog altijd op de vlucht.

Controversiële cryptorechtszaak op Nederlandse bodem

De zaak is enorm controversieel gebleken. Veel cryptovoorstanders staan aan de zijde van Pertsev. Hij zou namelijk enkel een ontwikkelaar zijn van een tool die iedereen kan gebruiken. De Rus zou nooit de bedoeling hebben gehad om criminelen te helpen, is een van de geluiden die te horen zijn.

Peter Van Valkenburgh, directeur onderzoek bij Coin Center en bestuurslid van de Zcash Foundation, is een van de vooraanstaande crypto-figuren die niet blij is met de uitspraak van de Nederlandse rechter:

“Mijn voorlopige gedachten over het Pertsev-vonnis; ik ben verdrietig voor Alexey en boos dat de witwaswetten in Nederland zo’n lage drempel voor opzet hebben, in wezen louter nalatigheid.”

In reactie op zijn post op X stelt een van zijn volgers dat “zijn inactie fout was” en dat “ze wisten dat criminelen het gebruikten om geld wit te wassen.” Daarop reageerde Van Valkenburgh met een vergelijking:

“Iran gebruikt Linux om computers aan te drijven die uranium verfijnen. Wil je dat Linus [Een Fins-Amerikaanse Linux-ontwikkelaar, red] iets doet?”


De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 12.000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.


Post Views: 0

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment