Na Ripple zullen veel meer cryptobedrijven het moeilijk gaan krijgen

Louise de Graaf


Doordat de cryptomarkt maar blijft groeien, weten steeds meer investeerders en ondernemers de markt te vinden. Door ontbrekende regelgeving op het gebied van digitale bezittingen, blijft deze markt alleen wel een grijs gebied voor toezichthouders. Het gevolg is dat zij veel handhavingsacties uitvoeren. En het lijkt erop dat dit nog wel even zo zal blijven.


📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀

Handhavingsacties cryptomarkt zullen nog lang doorgaan

Tijdens de 2024 Global Conference, die plaatsvond op 6 mei, deed Rostin Behnam enkele belangrijke uitspraken. Behnam is de voorzitter van de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission (CFTC). Zij houden zich onder andere bezig met het beschermen van investeerders tegen fraude, manipulatie en misbruik op de financiële markten.

Behnam benoemde dat er in de komende twee jaar nog veel handhavingsacties zullen volgen. Ondanks een mindere groei in 2022, groeit de cryptomarkt over het geheel toch steeds verder. Hiermee trekt het ook steeds meer investeerders en ondernemers aan.

Uit welk regulerend orgaan de handhavingsacties zullen komen, werd niet direct duidelijk. Zowel de CFTC als de Securities and Exchange Commission (SEC) kunnen beide acties ondernemen in de Verenigde Staten. Zo heeft de SEC op dit moment meerdere rechtszaken lopen tegen enkele cryptobedrijven zoals Ripple.

De voorzitter van de CFTC verwacht dat er steeds nieuwe handhavingsacties zullen worden ingezet tegen de cryptomarkt, zolang er geen duidelijk regelgevend kader is. Zonder deze kaders zal er altijd onduidelijkheid blijven over wat wel en niet is toegestaan en blijft het een grijs gebied waarin men zich bevindt.

Momenteel is er in de Verenigde Staten nieuwe wetgeving in de maak, zodat de rol van de CFTC en de SEC ten opzichte van digitale bezittingen vele malen duidelijker zal worden. Op dit moment wacht de nieuwe wetgeving op een stemronde in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

Record aantal handhavingsacties in 2023

Uit een in januari gepubliceerd rapport van het onderzoeksbureau Cornerstone Research blijkt, dat de SEC in 2023 een recordaantal handhavingsacties tegen de crypto markt heeft genomen. Zo heeft de commissie rechtszaken lopen tegen enkele crypto exchanges, zoals Kraken, Binance en Coinbase.

Ook vanuit de CFTC was grofweg een derde van alle handhavingsacties in 2023 gericht tegen cryptobedrijven. Zo deelde de commissie in november vorig jaar zelf dat het maar liefst 47 acties had ondernomen tegen bedrijven die actief waren in digitale bezittingen. Een van deze acties was ook gericht tegen de oprichter van de inmiddels gevallen crypto exchange FTX. Ook was de commissie onderdeel van een schikking van 4,3 miljard dollar, tussen Binance en de Amerikaanse autoriteiten.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment