maar was het besluit een fout?

Louise de Graaf


Woensdag verlaagde de Amerikaanse centrale bank de rente met een stevige 0,50%. Vrijwel meteen daarna schoot de bitcoin (BTC) koers omhoog en maakten de Amerikaanse aandelenmarkten nieuwe all-time highs.

Maar was die renteverlaging van 0,50% echt nodig om een recessie te voorkomen in de Verenigde Staten?

Bitcoin profiteert, maar maakte de Federal Reserve een fout?

Investeerders zul je niet horen klagen, want de financiële markten schoten omhoog na het rentebesluit van de Federal Reserve. Als we echter naar de economische data kijken, dan lijkt de renteverlaging van 0,50% van afgelopen woensdag nog altijd wat overdreven.

Negative Surprises Peaked Before The July Meeting | Economic data have started to see more upside surprises
Citi Economic Surprise Index. Bron: Bloomberg

De Federal Reserve lijkt mogelijk een inschattingsfout te hebben gemaakt bij het bepalen van de renteverlaging. De Citi Economic Surprise Index (ESI) laat in één blik zien waar die fout mogelijk ligt. In aanloop naar de rentevergadering van 31 juli kwam de economische data continu zwakker binnen dan verwacht, waardoor de ESI onder het nulpunt daalde.

Men begon zich in toenemende mate zorgen te maken over de Amerikaanse economie: zouden we dan toch nog een recessie krijgen?

Inmiddels zijn we een aantal weken verder en is de ESI weer flink opgeklommen. Steeds meer economische data blijken beter dan verwacht, waardoor de kans op een recessie blijft afnemen. Om die reden lijkt de stevige renteverlaging vooral de financiële markten te steunen, terwijl de economie geen acute behoefte aan die steun vertoonde.

Waarom koos de Fed dan voor deze renteverlaging?

Voor de bitcoin koers is het allemaal geen ramp. Sterker nog, bitcoin doet het fantastisch als gevolg van dit rentebesluit van de Federal Reserve. Renteverlagingen in combinatie met een zachte landing zijn in theorie het ideale scenario voor de digitale munt.

Het enige merkwaardige is dat een duidelijke onderbouwing voor die grotere renteverlaging van 0,50% ontbreekt. Er zijn zelfs mensen die denken dat Jerome Powell en de Federal Reserve hiermee de verkiezingen beïnvloeden.

Zij concluderen dat een verlaging van 0,50% op basis van de economische data niet nodig was, en dat de financiële markten hierdoor in de bull-modus schieten in aanloop naar de verkiezingen. Daardoor gaan mensen een stuk rijker de stemhokjes in, wat mogelijk in het voordeel van de Democraten werkt.

Aan de andere kant moeten we niet vergeten dat de werkloosheid snel opliep de afgelopen maanden, waardoor er toch argumenten zijn voor die grotere renteverlaging. Daarbij ging de rente van 5,50% naar 5,00%. We moeten hierbij in gedachten houden dat de rente, zelfs na deze verlaging van 0,50%, nog steeds op een hoog niveau ligt.


Post Views: 0



Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment