Lekkerland gaat voor nuluitstoot met elektrische Mercedes-Benz, Scania en Iveco • TTM.nl

Louise de Graaf


Lekkerland Nederland neemt een splinternieuwe volledig elektrische Mercedes-Benz eActros 400L in ontvangst. Lekkerland kent al een lange geschiedenis in het optimaliseren van haar voertuigen en de inzet daarvan. De noodzakelijke transitie naar zero emissie is daarmee een logische volgende stap.

Lekkerland Nederland gaat de komende periode experimenteren met verschillende elektrische vrachtwagens die ze aan hun wagenpark hebben toegevoegd. De Mercedes-Benz eActros is nu als eerste in gebruik genomen. Halverwege dit jaar wordt hier een elektrische Scania aan toegevoegd en later dit jaar volgt een elektrische Iveco Daily.

“Waar we met de Mercedes-Benz met name de actieradius willen testen, zetten we met de e-Scania in op het testen van de technische inzetbaarheid qua laadvermogen”, aldus John van den Berg, directeur Operations Lekkerland Nederland. De eActros 400L beschikt over vier accu’s met een totale accucapaciteit van zo’n 448 kWh. Hiermee kunnen afstanden tot 400 km worden afgelegd bij een GCW van 27 ton.

Duurzaamheid gaat verder dan logistiek alleen

“Bij ons nieuwe distributiecentrum in Waddinxveen, dat in september wordt opgeleverd, bouwen we een hypermoderne schaalbare laadfaciliteit die in de toekomst modulair kan worden uitgebreid. Want elke kilometer telt op weg naar zero-emissie”, aldus Van den Berg. De 10.800 zonnepanelen op het dak dienen als de belangrijkste energiebron voor de laadfaciliteit en ook voor de warmtepomp die in het gebouw is geïnstalleerd.

Wilbert van der Zalm, Manager Regionale Expeditie overhandigt de sleutel van de splinternieuwe Mercedes-Benz eActros aan Lekkerland chauffeur Henk Visser

“Maar we doen meer dan alleen ons wagenpark optimaliseren”, vertelt Van den Berg. “We gebruiken hubs aan de rand van de stad, bedenken innovatieve concepten en oplossingen en nemen deel aan innovatieprojecten. Waaronder Cilolab, een project waarin bedrijven, overheden en kennisinstellingen hun krachten bundelen om te komen tot haalbare en schaalbare zero emissie logistieke oplossingen. Voorbeelden van manieren waarop we de logistiek van de toekomst steeds beter vorm kunnen geven. En initiatieven die naadloos aansluiten bij onze visie: ‘Samen op weg naar duurzaamheid’.”

Fotocredits: Fotografie Lavinia

Source link

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment