Komende vrijdag is cruciaal voor de bitcoin koers

Louise de Graaf


Er staat weer een hele belangrijke macro-economische week op het programma voor de bitcoin koers. Na de positieve inflatiescore van vrijdag – PCE Price Index kwam volgens de verwachtingen binnen, inflatie lijkt op weg naar de gewenste 2,0% – is het komende vrijdag tijd voor belangrijke data over de Amerikaanse arbeidsmarkt.


Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto

Cruciale vrijdag voor bitcoin

Het is voor bitcoin belangrijk dat de Amerikaanse inflatie naar 2,0% afdaalt en daarmee op het door de Federal Reserve gewenste niveau komt.

Waarom?

Omdat ze dan eindelijk kunnen beginnen met het verlagen van de rentes en daarmee bitcoin de steun kunnen geven die het nodig heeft om naar nieuwe records te stijgen.

Citi Surprise Index. Bron: MacroMicro

De afgelopen weken kwam de macro-economische data uit de Verenigde Staten steeds vaker beneden verwachting binnen. Dat is een goed signaal voor bitcoin, omdat dat betekent dat de economie verzwakt en de inflatie mogelijk verder terugvalt.

Vrijdag kan weleens een cruciale stap in die reis vormen, want dan krijgen we nieuwe data over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Onder andere de banengroei en het nieuwe werkloosheidscijfer. Als de werkloosheid harder stijgt dan verwacht, dan kan dat de bitcoin koers een boost geven.

Op weg naar de eerste renteverlaging

Het jaar 2024 begon fantastisch voor bitcoin, mede dankzij de torenhoge verwachtingen over het aantal renteverlagingen van Westerse centrale banken (zie onderstaande grafiek).

Helaas zijn die verwachtingen, mede door de tegenvallende inflatiecijfers van Q1 2024, steeds verder opgeklommen (lees: minder renteverlagingen).

Als gevolg daarvan kwam de bullmarkt van bitcoin tot stilstand en zijn we nu in afwachting van de macro-economische data die nodig is om de volgende stap te zetten.

Zodoende moeten we hopen op een relatief zwak Amerikaans banenrapport volgende week. Alleen moet de data niet te zwak zijn, want dat zou de kansen op een recessie weer kunnen vergroten.

Wat dat betreft lopen we op een dunne scheidslijn, maar vooralsnog is de kans aanwezig dat we een sterk tweede deel van 2024 gaan beleven. Veel hangt daarbij echter af van de data van komende vrijdag, maar ook van de inflatiecijfers die we de komende weken binnenkrijgen.

Wat denk jij? Gaat bitcoin in 2024 nog naar het niveau van 100.000 dollar stijgen?


Post Views: 0

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment