Renault Trucks is al heel lang bezig met het ontwikkelen van zo duurzaam mogelijke vrachtauto’s. Ook in de huidige energietransitie, die volkomen nieuwe aandrijflijnen en voertuigen vereist, loopt Renault voorop, zo zagen wij tijdens een bezoek aan Lyon. Daar kon TTM.nl als eerste rijden met de Renault Trucks Oxygen. Inmiddels rijdt SVZ er samen met Jumbo mee in Amsterdam. [INHOUD | INDEX TTMnl2024_3_48]
Het is nog niet zo lang geleden dat we tijdens een rit van Valenciennes naar Venlo voor het eerst konden rijden met de elektrische Renault T, de T E-Tech. Dat was een aangename ervaring en het deed ons terugdenken aan lang vervlogen tijden, toen Renault Trucks ons voor het eerst liet proeven aan hybride en elektrische aandrijflijnen. Het was al in 2007 toen we voor het eerst kennismaakten met de Hybrys distributietruck. En in 2015 reden we al in de eerste elektrische Renault D. Dus toen Renault ons deze zomer uitnodigde voor de ‘Electromobility Days’, zeiden we graag ja. Eens zien wat de pioniers nu weer hebben bedacht.
Serieproductie
Bij aankomst in Lyon, om precies te zijn op het Renault Trucks Square op het fabrieksterrein, zien we het hele elektrische gamma van Renault op een rij. En dat is een groot gamma. Van de elektrische cargobike en de bestelauto’s Trafic en Master tot de trucks D, C en natuurlijk de T. De serieproductie van de C en de T zijn afgelopen zomer begonnen in de fabriek in Bourg-en-Bresse, zo konden we met eigen ogen aanschouwen.
Logistiek
Een truckfabrikant als Renault Trucks heeft natuurlijk zijn eigen logistiek en ook die is aangepast naar de huidige tijd. Voor de circa 450.000 km die jaarlijks tussen de fabrieken in Lyon en Bourg-en-Bresse worden afgelegd, gaan huisvervoerders Dupessey & Co en Transports Chazot gebruikmaken van vijf elektrische Renault Trucks E-Tech T van 44 ton. Deze trucks, elk geladen met 22 ton aan materiaal, zullen twee retourritten per dag maken (360 km) om de assen, die in de fabriek in Lyon worden geproduceerd, af te leveren in de fabriek in Bourg-en-Bresse, waar de Renault trucks worden geassembleerd. Afhankelijk van de goederenstroom kan het aantal leveringen worden verhoogd tot maximaal zeven trucks op één dag. Tussentijds moeten de trucks één keer per dag 45-50 minuten worden opgeladen bij de vestiging in Lyon, waar speciaal voor dit doel een laadstation is geïnstalleerd. Verder worden de voertuigen elke avond opgeladen bij de depots van beide transporteurs. De e-voertuigen, die jaarlijks zo’n 450.000 kilometer afleggen, kunnen door deze elektrificatie van de logistiek elk jaar ca. 375 ton CO2 uitsparen, zo heeft Renault Trucks uitgerekend. Nog een voordeel is dat Renault met deze toepassing wel heel goed kan monitoren waar haar klanten tegen aan lopen bij de elektrificatie van haar transport. Ervaring uit de eerste hand, zogezegd.
Lage instap
Maar hoe vriendelijk en vooruitstrevend de mensen van Renault Trucks ook zijn, die T E-Tech hadden we al eens gezien. Gelukkig heeft Renault voor ons vandaag ook nog iets uiterst exclusiefs: een rit in de elektrische concepttruck Oxygen. Dat is een distributietruck met als basis de oude vertrouwde D, maar dan volkomen geoptimaliseerd naar wat er vandaag de dag nodig is in de stad. De Oxygen is dus, wat ook met grote letters op de boxopbouw staat ‘Designed for the City’. We hebben de Oxygen al eens gezien op vakbeurs Solutrans, nu kunnen we er echt goed naar kijken. Hij heeft qua concept wel wat weg van de Volta Zero. Een aerodynamische gevormde cabine die goed aansluit op de box en een cabine met een lage instap. We horen van Renaults engineers dat de cabine en ook de cabinevloer 20 cm lager ligt dan normaal. Instappen kan aan twee kanten. Aan de bestuurderskant links, maar het meest comfortabel is aan de rechterzijde. Daar zit een schuifdeur met een mooie lage instap. Goed geschikt voor de stad, waar je er vaak uit moet, en de rechterkant bij het trottoir het meest veilig is. De Oxygen heeft geen spiegels meer, maar wel veel camera’s. Twee camera’s aan de zijkant, eentje rechtsvoor en camera’s aan de voorzijde van de truck en linker- en rechter- en achterzijde van de opbouw bieden letterlijk een 360 graden beeld rondom. Dat zien we al meteen op het grote scherm in de cabine. Daar zien we louter displays, zowel voor de camera’s als voor alle info. Samen met het vele glas hebben we heel veel zicht rondom, wat uitstekend is voor een stadsdistributietruck. De cabine zelf is ook ruim, met een stahoogte van ruim 2 meter en 2 meter breedte is er voldoende bewegingsruimte. De truck beschikt ook over voldoende opbergruimte. De Oxygen heeft een elektromotor die is gekoppeld aan een accupakket dat naar keuze 150 tot 200 kilometer aan actieradius biedt. Dat moet voldoende zijn voor een dag werken in de stad.
Jumbo
De Renault Oxygen is ontworpen in samenwerking met vervoerders. Het Franse Geodis deed dat voor Frankrijk en rijdt de Oxygen al in Parijs. Wij kunnen rijden met dat voertuig, een 16 tons versie. Ter plekke krijgen we te horen dat de Oxygen ook naar Nederland komt. SVZ gaat voor retailer Jumbo rijden met de Oxygen in Amsterdam. Die proef start ten tijde van het verschijnen van deze editie van TTM.nl. Een verschil is dat de Nederlandse testtruck 26 ton weegt en naar verwachting zo’n 8,5 ton aan laadvermogen heeft.
Lucht in de stad
Tijdens onze rit met de Qxygen blijkt wel dat vervoerders hebben meegekeken met Renault Trucks bij de ontwikkeling van deze truck. Alles in de cabine zit op de goede plek en ook de chauffeur zit op de goede plek. Waar je bij de Volta Zero in het midden zit, een unieke maar onhandige positie, zit je in Oxygen links, waar je als chauffeur altijd zit. Het overzicht is door de ramen en camera’s prima in orde en de truck laat zich met zijn tien meter lengte en twee assen verrassend goed besturen. De opbouw, van het label G-Labbé van Gruau, is ook zo praktisch. Met knoppen op de rechterzijkant kan de chauffeur dus vanaf het trottoir de roldeur aan de achterkant open en de Bär laadklep automatisch laten uitklappen. In alles is de Oxygen ontworpen op de alledaagse praktijk en we kunnen eerlijk gezegd niet wachten om deze truck in die praktijk in Amsterdam aan het werk te zien. Als het goed is slaagt die proef, want tja… wie heeft er nou geen ‘Oxygen’ nodig?
Als we de Oxygen weer hebben geparkeerd, wordt het zo langzamerhand tijd om huiswaarts te keren, maar dan wel via het vliegveld van Lyon. Voor het transport daarnaartoe gaf Renault Trucks ons de nieuwste T 4×2 elektrische trekker. Met een duidelijke opdracht: probeer zo goed en zuinig mogelijk te rijden. Renault gebruikt voor klanten en ook voor haar eigen logistiek graag de Range Simulator, een programma waarmee je verbruik kan voorspellen. Dat stond voor onze rit op een naar ons idee ruime 121 kWh/100 km. Met slim rijden en goed regenereren scoorden we een verbruik van 108 kWh op 100 km. Aardig, maar we hebben wel eens zuiniger gereden met andere trucks. Dat neemt echter niet weg dat Renault Trucks lekker op weg is met haar elektrische trucks. En we kunnen eerlijk gezegd niet wachten tot we met die Oxygen in Amsterdam mogen rijden.
TEKST: ARJAN VELTHOVEN | FOTO’S: RENAULT TRUCKS, TTM.NL