Jouw cryptowallet is in gevaar

Louise de Graaf


In de wondere wereld van crypto is er een gouden regel die elke investeerder in zijn oren moet knopen: ‘Not your keys, not your coins’. Dit simpele, maar krachtige adagium benadrukt een cruciaal aspect van crypto-bezit dat te vaak over het hoofd wordt gezien, vooral door beginners.

Het idee is eenvoudig: zolang jij niet de privésleutels bezit van je crypto, zijn de coins eigenlijk niet echt van jou. Zo loop je het risico alles kwijt te raken bij een hackaanval, beveiligingslek én faillissement van een cryptobeurs. Bij deze ben je gewaarschuwd. Ik neem je mee in de beveiliging van jouw waardevolle cryptoportfolio.


🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze

Crypto opslaan op exchanges gaat niet zonder gevaar

Laten we eens kijken naar de situatie waarin veel mensen zich bevinden. Ze kopen hun cryptocurrency via een exchange, zoals Bitvavo, en laten het daar staan. Het lijkt een logische keuze. Exchanges zijn gebruiksvriendelijk, bieden vaak een handige interface en maken het kopen en verkopen van crypto een fluitje van een cent.

Maar hier schuilt een groot gevaar. Wanneer je je crypto op een exchange laat staan, geef je in feite de controle over je digitale bezittingen uit handen. De exchange bewaart de privésleutels die toegang geven tot jouw coins. Mocht er iets misgaan – een hack, een faillissement van de exchange, of een juridische kwestie – dan kun jij je crypto kwijtraken, zonder dat je daar iets aan kunt doen.

Een schrijnend voorbeeld is de val van Mt. Gox in 2014. Dit was destijds de grootste beurs voor bitcoin (BTC) ter wereld. Door een hack verloren klanten maar liefst 850.000 bitcoin, een astronomisch bedrag dat vandaag de dag nog steeds pijn doet. Dit is slechts één van de vele incidenten die hebben aangetoond hoe kwetsbaar centrale beurzen kunnen zijn. Al hoewel het inmiddels al tien jaar geleden is, is de situatie nog altijd relevant.

Een recenter en schrijnend voorbeeld is het faillissement van de cryptobeurs FTX in 2022. FTX was een van de grootste en meest prominente cryptobeurzen ter wereld. Echter, door wanbeheer van fondsen, interne fraude en een gebrek aan transparantie raakte de beurs in ernstige financiële problemen. Toen het nieuws naar buiten kwam, leidde dit tot een massale uitstroom van fondsen, en binnen enkele dagen was FTX niet langer in staat om aan opnameverzoeken te voldoen. Dit resulteerde in het verlies van miljarden dollars aan klanttegoeden.

Bescherm je vermogen met een veilige wallet

De oplossing? Bewaar je crypto in een hardware wallet. Een hardware wallet, zoals een Ledger of Trezor-wallet, biedt een veilige manier om je digitale activa te beheren. Deze apparaten slaan je privésleutels offline op, waardoor ze immuun zijn voor online hacks. Bovendien heb jij de volledige controle over je coins. Niemand anders heeft toegang, tenzij jij je hardware wallet en de bijbehorende recovery phrase deelt.

Naast bescherming tegen hacks, bieden hardware wallets ook een buffer tegen andere bedreigingen. Wat als een regering besluit strikte reguleringen op te leggen aan crypto-exchanges? Of als een exchange besluit om een bepaalde coin niet langer te ondersteunen? In deze scenario’s behoud je met een hardware wallet altijd de toegang tot je crypto, ongeacht externe invloeden.

Het gebruik van een hardware wallet is echter niet zonder uitdagingen. Het vereist enige technische kennis en verantwoordelijkheid. Je moet zorgen voor een veilige opslag van je recovery phrase en voorzichtig zijn bij het aansluiten van de wallet op je computer. Maar deze kleine ongemakken wegen niet op tegen het immense voordeel van veiligheid en controle over je eigen bezittingen.

In conclusie, hoewel exchanges zoals Bitvavo een uitstekende plek zijn voor het handelen in je favoriete cryptocurrenies, zijn ze geen veilige haven voor langdurige opslag. De risico’s van het verliezen van controle over je coins zijn simpelweg te groot. Investeer in een hardware wallet, neem de verantwoordelijkheid voor je eigen sleutels en zorg ervoor dat je echt eigenaar bent van je crypto. Want onthoud: Not your keys, not your coins.


Post Views: 267

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment