Hoeveel bitcoin in je portfolio? Vermogensbeheerder geeft advies

Louise de Graaf


Foto: T. Schneider/Shutterstock

Elke crypto voorstander zal het er over eens zijn dat een bitcoin (BTC) allocatie geen verkeerde keuze is. Maar wat is eigenlijk een realistische allocatie van bitcoin voor een investeringsportfolio? ARK Invest, een Amerikaans investeringsfonds, heeft hier een antwoord op.


Bitcoin heeft een zwaar jaar voor de boeg, voorspelt Bloomberg analist

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Wat is de ideale bitcoin allocatie?

ARK Invest was een van de investeringsfondsen dat in januari een bitcoin spot Exchange-Traded Fund (ETF) lanceerde. Het fonds is een van de meest innovatieve en meest crypto gezinde investeringsfondsen ter wereld. In diens jaarlijkse ‘Big Ideas’ rapport heeft ARK uitspraak gedaan over het ideale percentage aan bitcoin voor een investeringsportfolio.

“De afgelopen zeven jaar heeft bitcoin veel hogere jaarlijkse rendementen geboekt dan andere grote asset groepen. De optimale allocatie steeg naar 19,4 procent in 2023. Onze analyse stelt dat een allocatie van 19,4 procent in 2023 het risico-aangepaste rendement van een portfolio zou maximaliseren,”

Aldus het rapport van ARK. De ideale allocatie in BTC was vorig jaar dus iets minder dan 20 procent. Volgens het rapport was dit percentage in 2022 nog maar 6,2 procent, en in 2015 0,5 procent. De dominantie van bitcoin in een gezond portfolio ligt dus al op een vijfde deel, en de vraag is of dit nog verder kan stijgen.

Bitcoin wordt steeds interessanter voor investeerders

Een van de redenen voor het hoge ideale allocatie percentage is de lage correlatie die bitcoin momenteel heeft met traditionele activa. Die correlatie ligt momenteel op 0,27, waarbij 1 een volledige correlatie betekent. Dit maakt bitcoin een uniek asset om een portfolio te diversifiëren.

Hoewel de ideale allocatie van ARK verrassend hoog is, zou zelfs een kleine allocatie grote voordelen kunnen hebben voor instituties, meent ARK. Een klein gemiddeld percentage in standaard portfolio’s zou al een gigantisch effect hebben op de BTC koers.

Bitcoin heeft sinds het afgelopen jaar een opmerkelijke comeback gemaakt, waarbij de koers meer dan 150 procent steeg. Hiermee staat bitcoin bij alle beleggers, maar vooral bij institutionele investeerders, weer op de radar.

Dat meer investeringsportfolio’s een bitcoin allocatie zullen gaan includeren lijkt een zekere zaak, en de lancering van de bitcoin spot ETF’s zal dit proces uiteraard enkel versnellen.

 


Post Views: 45Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment