Hacker wil stelen van Cardano-netwerk, maar ziet alles misgaan

Louise de Graaf


De Cardano (ADA) blockchain werd onlangs aangevallen. Het ging om een zogenaamde Distributed Denial of Service (DDoS) aanval die gericht was op het stelen van gestakete tokens.

Een DDoS is een type cyberaanval waarbij meerdere systemen worden gebruikt om een doelwit, zoals een server, netwerk of website, te overspoelen met verkeer. Het doel van een hiermee is om de normale werking van het doelwit te verstoren, waardoor legitieme gebruikers geen toegang meer hebben tot de dienst.

Hoe ging de aanvaller te werk?

De aanval betrof transacties die talloze smart contracts aanwakkerde op de Cardano blockchain. De aanvaller probeerde het netwerk te overbelasten door 0.9 ADA per transactie te spenderen en elk blok te vullen met meerdere transacties.

De aanval begon bij blok 10.487.530. Dit werd echter op tijd opgevallen door ontwikkelaar Philip Disarro, die vervolgens de kwetsbaarheid openbaar maakte. 

Dit leidde ertoe dat de DDoS-aanvaller de aanval stopten na het lezen van de tweet in een poging om zijn fondsen te beschermen. Helaas voor de aanvaller waren de fondsen al in beslag genomen.

Er werd namelijk snel gereageerd door de inzetcredential van de aanvaller stop te zetten en te deregistreren. Oftewel, de rechten van de aanvaller om deel te nemen aan het staken werden onmiddellijk beëindigd. Ondanks de aanval bleef de Cardano blockchain operationeel, zonder enige downtime.

Cardano bereidt zich voor op mijlpaal

Met de DDoS aanval konden we goed zien dat de blockchain er sterk voorstaat. Binnenkort voegt het netwerk er een nieuwe mijlpaal aan toe. Volgens oprichter Charles Hoskinson is de overgang naar het ‘Voltaire’ tijdperk de belangrijkste stap in de geschiedenis van het netwerk.

Op Twitter bevestigde Hoskinson dat de “Chang hard fork” gereed is. De overstap naar het Voltaire tijdperk vereist dat 70% van de stake pool operators (SPO’s) hun nodes bijwerken naar Cardano Node versie 9.0. Deze overgang, mogelijk nog deze maand, zal Cardano volledig decentraliseren en het beheer in handen van de gebruikers leggen.

Het Cardano Improvement Proposal (CIP) 1694 ondersteunt deze hard fork, en Hoskinson benadrukt de historische betekenis ervan voor zowel Cardano als de bredere crypto industrie.


Post Views: 0

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment