Gala Games verliest 200 miljoen dollar in exploit, hacker stuurt geld terug

Louise de Graaf


Crypto-gaming bedrijf Gala Games (GALA) heeft deze week maar liefst 200 miljoen dollar aan cryptocurrencies verloren door een gigantische hack. Als gevolg hiervan zakte de koers van de achterliggende cryptocurrencies flink weg, maar de dader heeft ondertussen een deel van het gestolen bedrag teruggestort.

Alle cryptonetwerken moeten vervangen worden, waarschuwt Ripple

Alle cryptonetwerken moeten vervangen worden, waarschuwt RippleAlle cryptonetwerken moeten vervangen worden, waarschuwt Ripple

5 miljard GALA tokens gemint

Afgelopen maandag zou het gaming bedrijf Gala Games last hebben gehad van een zogenaamde exploit. Dit is een stukje software dat gebruikt maakt van zwakke plekken in een systeem waardoor er bijvoorbeeld data of geld kan worden gestolen. In geval van Gala Games ging het om dit laatste.

Door de software kon iemand 5 miljard GALA tokens minten. De totale waarde van deze tokens is zo’n 206 miljoen dollar volgens het blockchain bedrijf Etherscan. Als gevolg van de grote hoeveelheid nieuwe tokens zakte de prijs van 0,0467 dollar naar 0,0397 dollar. Dit was volgens de crypto nieuwswebsite The Block een daling van maar liefst 15%.

In de afgelopen 24 uur daalde de prijs nog eens met bijna 6%. Op dit moment is het onderzoek nog in volle gang en moet iedereen noodgedwongen de ontwikkelingen afwachten.

De dader gaf gisterenavond zeker $22 miljoen van de gestolen geldmiddelen terug aan Gala Games. Of de rest van het gestolen bedrag ook nog teruggestort gaat worden is onduidelijk.

Eerdere hack van 130 miljoen dollar

Het is niet de eerste keer dat Gala Games slachtoffer is van een grootschalige beroving. Begin 2021 verloor het bedrijf ook al 130 miljoen dollar door een hack. Destijds sleepte mede-oprichter Eric Schiermeyer, de andere oprichter Wright Thurston voor de rechter. Dit had alles te maken met de bijdrage die Thurston had geleverd aan de hack.

Toen Thurston in augustus 2023 werd geconfroteerd met de hack tijdens de rechtszaak, ontkende hij zijn betrokkenheid bij de diefstal. Volgens hem zou hij het geld van Gala Games enkel ten behoeve van het bedrijf onder zich willen houden in beveiligde wallets.

Afgelopen jaar begon Thurston ineens de gelden te verplaatsen en te verkopen via ingewikkelde wegen. In totaal zou hij zo’n 130 miljoen dollar hebben laten verdwijnen, voordat hij gestopt kon worden.

Shiba Inu gaat vlammen tijdens altseason, zegt ontwikkelaar

Shiba Inu gaat vlammen tijdens altseason, zegt ontwikkelaarShiba Inu gaat vlammen tijdens altseason, zegt ontwikkelaar

Rechtszaak op rechtszaak

In vervolg op de rechtszaak spande Thurston zelf een procedure aan tegen Schiermeyer. Hij zou bedrijfsgeld hebben gebruikt voor persoonlijke doeleinden.

Daarnaast heeft de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) een rechtszaak aangespannen tegen Thurston. De reden hiervoor zou het verkopen van 18 miljoen dollar aan ongeregistreerde effecten zijn.


Post Views: 0

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 12.000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment