Ethereum leidt ontwikkelingsrace met weerzinwekkende cijfers

Louise de Graaf


Er zijn ondertussen duizenden blockchain projecten. Dit vergt ook een groot aantal ontwikkelaars. Onlangs deed het venture capital bedrijf Electric Capital onderzoek naar de ontwikkelingsactiviteit binnen het crypto ecosysteem. Daarbij was speciaal aandacht voor het gebruik en de populariteit van Ethereum Virtual Machine (EVM)-compatibele blockchain netwerken.


Start gratis met crypto 📈: Bitvavo geeft alle Nederlanders vandaag €10 gratis crypto naar keuze 🚀. Meld je vandaag aan 🚀

Ethereum de onbetwiste koploper onder ontwikkelaars

Maar liefst 9 van de 10 ontwikkelaars die op meerdere blockchains werken, is ten minste actief op één EVM-compatibel netwerk.

Er zijn verschillende netwerken die door middel van EVM smart contract van Ethereum (ETH) op hun netwerk kunnen draaien. Voorbeelden hiervan zijn Optimism (OP), Polygon (MATIC) en Arbitrum (ARB). De eerder genoemde bevinding benadrukt de dominante positie van Ethereum in de blockchain- en crypto-ruimte.

Aangezien EVM-compatibele netwerken Ethereum technologie gebruiken, toont dit aan dat Ethereum’s framework en architectuur breed geaccepteerd en gebruikt worden. Daarnaast leidt Ethereum ook tot het aantrekken van nieuwe ontwikkelaars met bijna 17.000 nieuwkomers die in 2023 op het netwerk actief zijn. Dit is bijna drie en vier keer zoveel als het aantal ontwikkelaars op Polygon (MATIC) of Solana (SOL).

Verschuiving Bitcoin ontwikkelaars

In contrast zag het Bitcoin (BTC) netwerk juist een daling van 19 procent in ontwikkelingsactiviteit. Daarbij verschuift de meerderheid van deze groep ontwikkelaars naar layer-2 netwerken en schaaloplossingen, die nu meer dan 40 procent van de totale Bitcoin ontwikkelingsactiviteit uitmaken.

Het is een duidelijk teken dat de gemeenschap zich meer richt op het verbeteren van de schaalbaarheid en efficiëntie van Bitcoin transacties, wat essentieel is voor de langetermijngroei en adoptie.


🚀 Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIBA miljonair; pak jouw gratis 1.000.000 SHIB

  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Aantal ervaren ontwikkelaars dalen

Een andere opvallende bevinding van het rapport was een daling van 24 procent in het laatste kwartaal van 2023 van het aantal ervaren ontwikkelaars. Onder deze groep vallen mensen die meer dan een jaar in crypto hebben gewerkt.

Ook is de activiteit in multi-chain ontwikkeling sinds 2015 met 1.000 procent toegenomen. Eind 2023 werkte 30 procent van alle maandelijks actieve ontwikkelaars op ten minste twee blockchains, een stijging van ongeveer 125 procent sinds 2018.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment