Ethereum ETF’s – SEC stelt cruciale beslissing uit

Louise de Graaf


De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) speelt nog altijd een cruciale rol in het vormgeven van het crypto landschap. Gisterenavond heeft de SEC aangekondigd dat ze haar beslissing over de goedkeuring van Grayscale’s Ethereum (ETH) Futures Trust ETF heeft uitgesteld tot eind mei. Dit nieuws heeft onmiddellijk de aandacht van investeerders en analisten over de hele wereld getrokken, aangezien het belangrijke implicaties kan hebben voor de toekomst van Ethereum en cryptocurrencies in het algemeen.


🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto

Uitstel maar geen afstel?

De SEC heeft aangegeven meer tijd nodig te hebben om een weloverwogen beslissing te kunnen nemen over de aanvragen. Dit uitstel komt na een eerdere vertraging in december 2023, toen de SEC aankondigde dat ze extra publieke input zocht over de vraag of het ETF al dan niet genoteerd zou moeten worden.

“De Commissie is van mening dat het passend is om een langere periode aan te wijzen waarbinnen zij een beschikking tot goedkeuring of afkeuring van de voorgestelde regelwijziging kan uitvaardigen, zodat zij voldoende tijd heeft om de voorgestelde regelwijziging en de daarin opgeworpen kwesties te bestuderen.”

De verschuiving van de deadline van 31 maart naar 30 mei laat zien dat de regulator grondig te werk wil gaan bij het overwegen van deze potentiĂ«le verandering in de crypto-ETF-markt, maar het eindeloze uitstellen van de SEC is een doorn in het oog voor veel crypto investeerders. Ook bij de Bitcoin ETF’s werd de beslissing opnieuw en opnieuw uitgesteld door de SEC, wat veel irritatie teweegbracht.

De interessante strategie van Grayscale

Interessant is de benadering van vermogensbeheerder Grayscale, die volgens Bloomberg ETF-analist James Seyffart, hun futures ETF-aanvraag gebruikt als een “Trojaans paard”. Dit zou Grayscale in staat stellen om de goedkeuring van hun spot Ether ETF-aanvraag te forceren. Iets vergelijkbaars vond plaats bij Bitcoin, toen Grayscale door de rechter in het gelijk werd gesteld voor het omzetten van hun GBTC fonds in een volwaardige ETF. De SEC had op dat moment eigenlijk geen keuze meer, dan alle aanvragen goed te keuren.

Dit uitstel is niet uniek voor Grayscale’s Ethereum ETF. Andere vermogensbeheerders, waaronder BlackRock en Fidelity, zagen ook beslissingen over hun Ethereum ETF-aanvragen uitgesteld worden.

Maar Ă©Ă©n ding is zeker: vroeg of laat zal de SEC met een definitieve beslissing moeten komen. De eerstvolgende deadline waarvoor de SEC van zich moet laten horen is nu 30 mei. Uiteraard is verder uitstel niet uitgesloten.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment