El Salvador maakt bitcoin wallet openbaar, lanceert nieuwe website

Louise de Graaf


In 2021 nam El Salvador een baanbrekende stap door bitcoin (BTC) officieel te erkennen als wettig betaalmiddel. Deze beslissing heeft niet alleen de financiële infrastructuur van het land veranderd, maar ook de manier waarop de wereld naar cryptocurrencies kijkt. Nu heeft het land een nieuwe website gepubliceerd waarmee iedereen precies kan zien hoeveel BTC El Salvador in zijn wallets heeft zitten.


Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto

El Salvador’s Bitcoin strategie

El Salvador was in september 2021 het eerste land dat bitcoin adopteerde als wettig betaalmiddel. Sindsdien heeft het land actief geïnvesteerd in de cryptocurrency, in de hoop financiële inclusie te bevorderen, geldovermakingen efficiënter te maken en financiële innovatie aan te trekken

President Nayib Bukele, de drijvende kracht achter deze strategie, heeft echter zowel binnenlandse als internationale kritiek ontvangen, vooral nadat de bitcoin koers sterk daalde volgend op de ineenstorting van de FTX-beurs in november 2021.

Ondanks de kritiek heeft El Salvador zijn bitcoin-bezittingen uitgebreid en het land beschikt nu over meer dan 5.700 BTC, wat momenteel ongeveer 350 miljoen euro waard is bij een koers van boven de 60.000 euro. In de afgelopen week heeft het land nog eens zeven BTC gekocht voor meer dan 438.000 dollar en in de laatste 30 dagen in totaal 31 BTC toegevoegd aan de nationale reserves, wat neerkomt op een waarde van ongeveer 1.94 miljoen dollar.

Technologische transparantie en financiële vooruitzichten

El Salvador heeft nu een eigen ‘proof-of-reserves‘ website gelanceerd die real-time gegevens over de nationale bitcoin-reserves biedt, inclusief Nederlandse vertaling. Deze website gebruikt on-chain data om een gedetailleerd beeld te geven van de actuele stand van zaken omtrent de crypto-bezittingen van het land.

De strategie van El Salvador om geleidelijk aan bitcoins te kopen heeft geleid tot een ongerealiseerde winst van meer dan 57,4 miljoen dollar, aangezien het land een gemiddelde aankoopprijs heeft van 43.097 dollar per BTC en de huidige handelsprijs boven de 62.000 dollar ligt.¨

Volgens populaire crypto-analisten zou de prijs van bitcoin tegen 2025 de $100.000 kunnen overstijgen, wat significant zou kunnen bijdragen aan de financiële onafhankelijkheid van El Salvador en zelfs het aflossen van leningen bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) mogelijk kan maken.


Post Views: 0

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 12.000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment