dit zijn de 3 grootste bedreigingen voor het netwerk

Louise de Graaf


Vitalik Buterin, mede-oprichter van Ethereum (ETH) heeft recent zorgen geuit over de decentralisatie van Ethereum. Hij richt zich op drie kernpunten: miner extractable value (MEV), liquid staking en de hoge hardwarekosten die vereist zijn voor het draaien van een node.


🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze

MEV en de risico’s van centralisatie voor Ethereum

Buterin gaat in een recente blogpost in op MEV, dat verwijst naar de winst die geavanceerde node-operators kunnen behalen door de volgorde van transacties binnen een blok te wijzigen. De twee oplossingen die hij omschrijft om MEV tegen te gaan zijn: minimalisering (verminderen van MEV door een slim protocol ontwerp zoals bij CowSwap het geval is) en quarantaine (een poging om MEV volledig te elimineren via in-protocol technieken).

Hoewel MEV-quarantaine verleidelijk lijkt, waarschuwt Buterin dat dit het netwerk meer gecentraliseerd kan maken. Hij benadrukt dat als ontwikkelaars de mogelijkheid hebben om transacties volledig te weren, dit kan leiden tot het uitlokken van aanvallen. Toch prijst hij de inspanningen van ontwikkelaars die werken aan MEV-quarantaine via concepten zoals transactielijsten, die de mogelijkheid om transacties uit het blok te weren verminderen.

Liquid staking en hoge vereisten

Het lage aantal solo Ethereum-stakers wordt ook besproken door Buterin. De meeste stakers kiezen voor staking via providers zoals cryptobeurs Coinbase of gedecentraliseerde opties zoals Lido of RocketPool. De complexiteit, hardwarevereisten en de minimale vereiste van 32 ETH voor solo-staking zijn voor velen onhaalbaar. Buterin erkent de vooruitgang in het verlagen van de kosten en complexiteit van solo-staking, maar benadrukt dat er meer kan worden gedaan.

Hij zegt: “verkeerde oplossingen kunnen leiden tot centralisatie en het opnieuw creëren van traditionele financiële systemen. Juiste oplossingen kunnen echter een divers en gedecentraliseerd ecosysteem van solo-stakers bevorderen.”

Buterin sluit zijn blogpost af met een oproep aan de Ethereum-gemeenschap om moeilijke kwesties aan te pakken in plaats van ze te vermijden. Hij onderstreept het belang van het behouden en verbeteren van de unieke eigenschappen van Ethereum naarmate het netwerk groeit. In een aanvullende post op X toont Buterin zich tevreden met het open debat binnen de gemeenschap en prijst hij Ethereum’s cultuur van open discussie, zelfs bij kritiek op het protocol of ecosysteem.


Post Views: 0

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 12.000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment