dit krijg je nu extra per maand

Louise de Graaf


In het jaar 2024 zijn er een aantal veranderingen die een impact kunnen hebben op je financiële situatie. Een van de meest opvallende wijzigingen betreft het verhogen van het belastingvrije inkomen.

De gemiddelde Nederlander is er ten opzichte van vorig jaar hard op vooruit gegaan, maar hoeveel ga je nu extra per maand verdienen?


Start gratis met crypto 📈: Bitvavo geeft alle Nederlanders vandaag €10 gratis crypto naar keuze 🚀. Meld je vandaag aan 🚀

Belastingdienst komt met positieve verandering

Volgens de Belastingdienst kunnen Nederlanders in 2024 tot een bepaald bedrag belastingvrij bijverdienen. Deze regeling is bedoeld om mensen aan te moedigen om extra werk aan te nemen zonder dat ze direct worden belast. Voor veel mensen kan dit een aantrekkelijke optie zijn om hun financiële situatie te verbeteren.

Eerder werd al bekend dat het minimumloon is verhoogd. Vanaf 1 januari 2024 ging de Nederlander er maar liefst 3,75% op vooruit. Dat betekent dat je als 21-jarige (of ouder) op basis van een 40-urige werkweek nu niet €11,51 bruto per uur verdient, maar €13,27.

Het belastingstelsel is verder voor velen een complex geheel. Een van de aspecten van belastingen waar veel mensen mee te maken hebben, is de belasting op inkomen uit arbeid, oftewel loonbelasting. Deze belasting wordt door de overheid geheven en bedraagt momenteel 36,97% van je salaris.

Het is echter cruciaal om te weten dat een deel van je inkomen vrijgesteld is van belasting, dankzij verschillende kortingen zoals heffingskorting en arbeidskorting. Dit maakt het belastingstelsel voor velen ingewikkeld, vooral voor mensen die niet fulltime werken. Het is daarom essentieel om te begrijpen hoeveel inkomen je mag verdienen voordat je belasting moet betalen.

Duizenden euro’s extra verdienen

Vorig jaar, in 2023, lag de grens van belastingvrij inkomen nog op €10.800. Voor dit jaar is deze aanzienlijk verhoogd. Je hoeft pas loonbelasting te betalen zodra je een inkomen van €13.000 hebt verdiend. Dat is een positieve procentuele verhoging van 20,37%. Dat is ongeveer de helft minder vooruitgang dan bij belastingvrij schenken in 2024.

Wanneer je onder deze grens blijft, behoud je immers je volledige brutoloon. Maar als je meer verdient, moet je flink inleveren. De Belastingdienst neemt namelijk 37 cent per verdiende euro van je over. De overige 63 cent is voor jezelf.

Mocht je nu deze belastingregel optimaal benutten, dan heb je aan het einde van het jaar exact €13.000 verdiend. Als je dit wilt nastreven zul je maandelijks niet meer dan €1.083 per maand moeten verdienen. Dit is het volledige bedrag dat je in 2024 in je eigen zak mag houden. Vorig jaar was dit maar €813,34 wat je maandelijks belastingvrij kon verdienen.

Hoewel je belastingvrij kunt bijverdienen tot een bepaald bedrag, betekent dit niet dat je volledig vrijgesteld bent van administratieve verplichtingen. Je hebt nog steeds een informatieplicht richting de Belastingdienst. Dit houdt in dat je alle inkomsten moet opgeven, ook als ze belastingvrij zijn. Je belastingaangifte valt, ook als als crypto-investeerder, zeker niet mee. Zorg ervoor dat je deze verplichting nakomt om eventuele problemen met de Belastingdienst te voorkomen.


Post Views: 18Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment