Dit is wanneer de spannende solana ETF-beslissing mogelijk valt

Louise de Graaf


Sinds kort is in de Verenigde Staten de strijd om een solana (SOL) spot Exchange-Traded Fund (ETF) losgebarsten. Vooraanstaande vermogensbeheerders VanEck en 21Shares dienden in een verrassende wending allebei een aanvraag in voor een dergelijk fonds bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). De bedrijven hebben inmiddels nieuw papierwerk ingediend bij de toezichthouder, waardoor we kunnen afleiden wanneer er een definitief oordeel zal worden geveld.


Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in juli gratis crypto

Nieuwe SOL ETF-indieningen

Op 27 juni werd de cryptomarkt flink opgeschud toen de Amerikaanse vermogensgigant VanEck een aanvraag had ingediend bij de SEC voor een eerste solana spot ETF in de VS. Een dag later volgde het Zwitserse investeringsbedrijf 21Shares met dezelfde solana ETF-aanvraag.

Om precies te zijn diende de Chicaco Board Options Exchange (CBOE), de grootste optiebeurs van de VS, zogeheten S-1 registratieformulieren in bij de SEC voor zowel VanEck als 21Shares. Deze formulieren bevatten details over de ETF’s, zoals financiële gegevens, risico’s en de bedrijfsstrategie

Gisteren heeft de CBOE-beurs ook de bijbehorende 19b-4 aanvragen ingediend, een cruciale stap van het proces om nieuwe financiële producten op de markt te brengen. Met een 19b-4 aanvraag stelt de beurs, in dit geval de CBOE, een wijziging voor in hun regels om een nieuw product (‘VanEck Solana Trust’ en ‘21Shares Core Solana ETF’) op de markt te brengen.

Als de SEC de recent ingediende 19b-4 aananvragen erkent, gaat de officiële beoordelingsprocedure van start. De financiële waakhond heeft maximaal 240 dagen om een besluit te nemen over de goedkeuring van de producten. Zoals Bloomberg ETF-analist Eric Balchunas op socialmediaplatform X aangeeft, zal de definitieve deadline waarschijnlijk medio maart volgend jaar zijn.

‘Alles mogelijk’ als Trump wint

Al sinds de S-1 indieningen speculeert het crypto-land of de solana ETF’s goedgekeurd kunnen worden door de SEC. De meningen zijn hier sterk over verdeeld. Veel critici wijzen op het feit dat er in de VS nog geen solana futures-ETF’s zijn. Bij bitcoin (BTC) en ethereum (ETH), de enige crypto’s waarvan spot-beursfondsen zijn goedgekeurd door de SEC, was dit wel het geval vóór de spot ETF-aanvragen.

Het optimistische kamp lijkt vooral de hoop te hebben gevestigd op de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump, die een overduidelijke pro-crypto houding aanneemt in zijn campagne. In november vinden de volgende presidentsverkiezingen plaats en staat hij oog in oog met de huidige president Joe Biden.

Balchunas zei in zijn post dat als Biden de verkiezingen wint, de solana ETF’s waarschijnlijk geen schijn van kans maken. Als Trump wint is volgens de expert ‘’alles mogelijk’’.


Post Views: 428

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment