Dit is hoeveel bitcoin er in totaal in de nieuwe spot-ETF’s zit

Louise de Graaf


Begin januari keurde de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) na lang wachten 10 verschillende spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) voor Bitcoin (BTC) goed. Dit type Exchange Traded  Fund wordt gezien als het beste soort ETF dat je je kunt wensen, maar na de goedkeuring zagen we voornamelijk aanzienlijke outflows. Toch bezitten de beursfondsen een reusachtig deel van de bitcoin supply.


Bitcoin’s grootste bezitters zijn optimistisch en slaan groots in

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Bitcoin spot-ETF’s hebben enorm veel bitcoin

Op sociale mediaplatform X schrijft de Nederlandse crypto-analist Maartunn op basis van gegevens van CryptoQuant dat alle ETF’s bij elkaar nu zo’n 591.738 BTC bezitten. In totaal bestaat er op dit moment zo’n 19,6 miljoen BTC, de ETF’s zijn samen dus goed voor ongeveer 3 procent van het circulerende bitcoin-aanbod.

Bij elkaar is dat volgens BitcoinTreasuries meer dan welk ander bedrijf dan ook. MicroStrategy bezit op het moment namelijk 189.150 BTC, wat zo’n 8,1 miljard dollar waard is. Dat is ongeveer 0,9 procent van het totale aantal BTC in omloop.

De ETF’s hebben zelfs bij elkaar iets meer dan de helft van het aantal coins dat Bitcoin-bedenker Satoshi Nakamoto zou bezitten. Dat wordt namelijk geschat op 1,1 miljoen BTC.

GBTC grootste oorzaak krimp

Dit zijn de cijfers nádat de spot-ETF’s te kampen hadden met flinke kapitaalvlucht. De overgrote meerderheid van de coins is namelijk in bezit van Grayscale. Maar liefst 564.402 BTC zit in het GBTC-fonds dat al langer bestond, maar begin januari is omgezet in een spot-ETF. Grayscale is dus zelfs groter dan MicroStrategy.

Daardoor heeft het een enorme voorsprong op kunnen bouwen op de rest van de fondsen, die volgens de analist ‘maar’ 27.336 BTC bezitten. Dat is weliswaar bijna 1,2 miljard dollar waard, maar het is niets vergeleken met het bezit van Grayscale, dat ruim 24,2 miljard dollar waard is.

Bijna alle krimp is dus te verklaren aan de hand van GBTC – alle overige fondsen zijn namelijk met niets begonnen. Dit zou komen doordat Grayscale erg hoge handelscommissies vraagt van investeerders en omdat het nu failliete FTX een groot aantal GBTC-aandelen had.


Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment