DB Schenker test elektrische Scania op ‘lange afstand’ • TTM.nl

Louise de GraafTransportbedrijf DB Schenker is al langere tijd bezig om te verkennen wat elektrische trucks kunnen betekenen voor haar vervoer. DB Schenker test nu als eerste in Zweden de Scania 45R elektrische truck. Er wordt een lange-afstandstraject afgelegd van 300 km, tussen Jönköping en Södertälje.

Anna Hagberg, hoofd Netwerk & Lijndiensten bij DB Schenker: “Voor DB Schenker is het doel om volledig elektrische zware voertuigen te testen en er ervaring mee op te doen in het reguliere langeafstandsverkeer. De elektrificatie van zware voertuigen speelt een cruciale rol in onze overgang naar koolstofneutraal transport en aangezien zwaar verkeer voor ons verantwoordelijk is voor de grootste uitstoot, is dit ongelooflijk belangrijk.”

Hoewel kleinere e-trucks al vaak worden gebruikt op korte afstanden, bijvoorbeeld in het distributietransport in steden, is het gebruik van emissievrije bedrijfsvoertuigen met zware ladingen nog steeds een uitdaging. Lange afstanden met zware ladingen stellen hoge eisen aan de vrachtwagens en de laadinfrastructuur.

Het E-Charge project brengt veertien partners samen die gezamenlijk batterij-elektrisch langeafstandsvervoer ontwikkelen en testen. De tests worden uitgevoerd in echte vrachtwagens in Zweden en worden aangepast aan de rij- en rusttijden van de chauffeurs. Na drie jaar voorbereiding en onderzoek in het E-Charge project begint DB Schenker nu met het testen van de e-truck in het dagelijkse langeafstandstransport.

Als onderdeel van het E-Charge project zal de volledig elektrische vrachtwagen een dieselaangedreven vrachtwagen vervangen. De truck zal ’s avonds en ’s nachts goederen vervoeren tussen de terminals in Jönköping en Södertälje en deze overdag distribueren naar klanten.

De zeven batterijen in Scania’s R 450e hebben een capaciteit van 728 kWh. Het aantal accu’s is verhoogd om met een bruto voertuiggewicht van 64 ton en een lengte van 24 meter ongeveer 300 kilometer te kunnen afleggen zonder tussentijds opladen in Scandinavische weersomstandigheden. De 45R truck is de eerste batterij-elektrische langeafstandstruck van Scania met dit rijbereik. De truck wordt opgeladen met de laders van ABB E-mobile op de terminals van DB Schenker.

Source link

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment