Cryptobeurs gehackt, miljoenen aan ethereum gestolen

Louise de Graaf


De crypto-industrie is ook vandaag de dag nog steeds erg jong. Dat biedt een hoop kansen, maar dat betekent ook dat er een hoop te ‘verdienen’ valt voor hackers en andere criminelen. Decentrale exchanges (DEX’en) zijn een populair doelwit voor hacks. Afgelopen zondag was Velocore het slachtoffer.

Cryptomarkt houdt adem in: $875 miljoen komt in juni vrij

Cryptomarkt houdt adem in: $875 miljoen komt in juni vrijCryptomarkt houdt adem in: $875 miljoen komt in juni vrij

DEX Velocore gehackt voor tot 10 miljoen

In een post-mortem schrijft Velocore dat het op zondag ethereum (ETH) ter waarde van 6,8 miljoen dollar is verloren aan hackers. Velocore is actief op de Telos-, zkSync- en Linea-blockchains. Uit data van DefiLlama blijkt dat het vlak voor de hack een totaal van 9,3 miljoen Amerikaanse dollar bezat. Op het moment van schrijven is dit nog maar zo’n 738.000 dollar.

Het zou kunnen dat de hacker nog meer heeft buitgemaakt. Op sociale mediaplatform X verklaart de crypto-analist Colin Wu dat de Linea-blockchain tijdelijk stopte met het produceren van blocks. Dit betekent dat ook fondsen van de liquiditeitsprovider gestolen zouden kunnen zijn, waardoor het totale bedrag uit zou kunnen komen op 10 miljoen dollar. Inmiddels werkt de Linea-blockchain weer goed.

Het probleem zat hem voor de Velocore-DEX in het smart contract voor de CPMM-liquiditeitspool. De ontwikkelaars besloten om de dienst voor een deel te pauzeren door de transactiekosten te maximaliseren. Hierdoor bleef het mogelijk om transacties te blijven doen in het geval van noodgevallen, maar waren swaps op de DEX erg onaantrekkelijk.

Verder zegt Velocore dat het de hacker probeert op te sporen en dat het via berichten op de blockchain probeert te onderhandelen. Ook heeft het project verschillende audits voor een betere beveiliging heeft ondergaan, waardoor de hack extra onverwachts was.

DeFi populair bij hackers

Voor Velocore is het ongelukkig dat het een relatief klein project was. Gelukkig betekent dat voor de crypto-industrie in zijn geheel dat de gevolgen niet zo groot zullen zijn. Helaas is crypto-land regelmatig slachtoffer van dit soort hacks.

In het eerste kwartaal van dit jaar is maar liefst 336 miljoen dollar verloren gegaan. Decentralized finance (DeFi) was in die periode opvallend genoeg het enige doelwit. Gelukkig is ook alweer bijna 100 miljoen teruggewonnen door de hackers op te sporen.


Post Views: 0

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment