Crypto-oplichter stuurt meer dan $150.000 terug naar slachtoffer

Louise de Graaf


Een tijdje terug werd een cryptobelegger slachtoffer van ‘adresvergiftiging’. Hij verloor hierbij maar liefst 51 ETH ter waarde van $151.600. Echter, de crypto-oplichter die hierachter zit heeft kennelijk spijt en een groot deel van het bedrag teruggestort


🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform

  • Advertentie
  • Anycoin Direct

De aanval en het eerste contact

Op 3 mei werd een slachtoffer getroffen door een adresvergiftiging waarbij 1,155 WBTC met een waarde van $71 miljoen naar een verkeerd adres werd verzonden. Bij een adresvergiftiging probeert de aanvaller het slachtoffer te verwarren door een stortvloed aan blockchain-transacties te verzenden. Het doel is dat het slachtoffer per ongeluk het adres van de aanvaller kopieert in plaats van zijn eigen adres. De aanvaller gebruikt daarvoor vaak meerdere wallet adressen die erg lijken op die van het slachtoffer.

Volgens gegevens van het blockchain-tracking platform Etherscan benaderde de oplichter vervolgens zijn slachtoffer via een input data message (IDM), een vorm van gedecentraliseerde communicatie op de Ethereum blockchain. Hij vroeg daarbij naar het Telegram-account van zijn slachtoffer om verder te onderhandelen. Deze interactie werd ontdekt door de bekende crypto-onderzoeker ZachXBT.

Op 5 mei verzocht het slachtoffer de dader om het grootste deel van de gestolen WBTC terug te geven. Als reactie stuurde de dader 51 ETH terug, wat neerkomt op 4,2% van het totaal. Via een IDM antwoordde het slachtoffer: “Er is nu geen weg terug, we weten beide dat deze tegoeden niet schoon te maken zijn. Je zult getraceerd worden.” Vervolgens gaf het slachtoffer de fraudeur 24 uur om 90% van de fondsen terug te geven. Of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren is nog niet bekend.

Waakzaamheid in crypto geboden

Dit incident onderstreept de gevaren van digitale transacties en toont aan hoe slachtoffers rechtstreeks in contact kunnen komen met hun daders via blockchain-technologie. Ondanks de anonimiteit die vaak aan cryptocurrencies wordt toegeschreven, maakt de transparantie van blockchain het mogelijk om oplichters te identificeren en verantwoordelijk te houden.

Het benadrukt ook het belang van oplettendheid bij het kopiëren en plakken van adressen voor blockchain-transacties. Investeerders moeten ervoor zorgen dat ze de juiste adressen gebruiken en extra voorzichtig zijn met verdachte berichten. Een eenvoudige fout kan leiden tot het verlies van grote hoeveelheden cryptovaluta, zoals dit incident aantoont.


Post Views: 29Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment