Crypto en AI gaan voor enorme groei energieverbruik zorgen

Louise de Graaf


Het is geen geheim dat cryptocurrencies en blockchains veel energie verbruiken. Dat is al jaren een controversieel aspect van de sector. Nu artificial intelligence (AI) steeds prominenter wordt, is de energiebehoefte van deze tak van sport ook aanzienlijk gestegen. Beleidsmakers houden dit nauwlettend in de gaten. De twee sectoren zijn nu al goed voor een aanzienlijk deel van het verbruik, en naar verwachting zal dit minimaal verdubbelen tegen 2026.


Bitcoin miners schudden markt op met grootste BTC verkoop in een jaar

  • icon-miningicon-mining

    Mining

Crypto en AI verbruiken nu al veel energie

Dat schrijft de International Energy Agency (IEA) in een 170 pagina’s tellend onderzoeksrapport. In 2022 zouden datacentra in totaal 460 terawattuur (TWh) hebben verbruikt. Dat was bijna 2% van het wereldwijde totale energieverbruik. Dit getal is alle datacentra bij elkaar, wat dus inclusief AI-datacentra en servers voor crypto-infrastructuur is.

De meest energieslurpende categorie binnen laatstgenoemde zal vermoedelijk crypto-mining zijn. Het op Proof-of-Work (PoW) gebaseerde Bitcoin (BTC) netwerk heeft volgens de onderzoekers ongeveer 120 TWh verbruikt, en de rest van de crypto-sector ongeveer 10 TWh. In totaal was crypto dus goed voor ongeveer 30% van het totale verbruik van datacentra. AI-datacentra waren goed voor ongeveer de helft hiervan, dus voor ongeveer 70 TWh.

Toen Ethereum (ETH) in 2022 afstapte van het Proof-of-Work (PoW) consensusmechanisme, bleek dat het verbruik afnam van het formaat van een wolkenkrabber tot een ‘framboos’. Een deel van de crypto-sector is dus erg energieslurpend, maar sommige delen zijn juist relatief zuinig.

Energieverbruik kan verdubbelen in 3 jaar

Ook verwacht de IEA dat het totale energieverbruik van datacentra door de groeiende vraag naar crypto- en AI-servers kan zijn verdubbeld tegen 2026. Het verbruik van AI zou tegen die tijd zelfs zijn vertienvoudigd. Het onderzoek richt zich vooral op 2022, vermoedelijk in verband met de complexiteit van data. Toch meldt het ook al dat AI-gestuurde zoekopdrachten van bedrijven zoals OpenAI alleen al zo’n 10 TWh toe zouden voegen. De toename zou gelijk zijn aan ‘het toevoegen van één Zweden of het grootste deel van Duitsland’.


Post Views: 27Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment