Crypto-CEO veroordeeld voor manipulatie van HYDRO Token

Louise de Graaf


Een voormalige directeur van de Hydrogen Technology Corporation, het bedrijf achter de token HYDRO, is veroordeeld tot een lange gevangenisstraf. De man zou de prijs van de token bewust hebben beïnvloed. Naast de voormalig directeur is ook nog een ander voormalig eindverantwoordelijke veroordeeld.

Biden wil Trump achterna gaan met cryptodonaties in opvallende wending

Biden wil Trump achterna gaan met cryptodonaties in opvallende wendingBiden wil Trump achterna gaan met cryptodonaties in opvallende wending

Gevangenisstraf voor crypto-topman

Een rechter in de Amerikaanse staat Florida heeft Michael Kane, voormalig directeur van Hydrogen Technology Corporation, een gevangenisstraf van bijna vier jaar opgelegd. Kane zou volgens de aanklager fraude hebben gepleegd met crypto gerelateerde effecten. De federale rechtbank legde de man uiteindelijk een gevangenisstraf op van 45 maanden. Naast de voormalig directeur, legde de rechter ook een vergelijkbare gevangenisstraf op aan het voormalig hoofd van de afdeling Financial Engineering. Shane Hampton vervulde destijds deze taak en door zijn medeplichtigheid kreeg hij een gevangenisstraf van 35 maanden opgelegd.

De procureur-generaal van de rechtbank was optimistisch over de uitspraak en benoemde dat dit als een waarschuwing moest dienen:

“Voor de eerste keer vond een jury in een strafrechtelijk proces dat cryptocurrency een effect was en dat de manipulatie van de prijzen ervan fraude met effecten is. Deze vervolging en de veroordeling van vandaag moet worden beschouwd als een waarschuwing: de Criminal Division zal niet twijfelen om alle middelen die tot haar beschikking staan te gebruiken, inclusief de effecten wetten, om de integriteit van de cryptocurrency markten te waarborgen.”

Eerdere veroordelingen voor Kane en andere eindverantwoordelijken

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) startte de rechtszaak tegen Kane en zijn voormalig bedrijf in september 2022.Destijds verdachten zij hem al van manipulatie van handelsvolumes en prijzen van de HYDRO token. In april 2023 veroordeelde de rechter in New York de voormalig directeur Kane en het bedrijf zelf tot het betalen van een schadevergoeding van 2,8 miljoen dollar. Rond diezelfde tijd werd bekend dat Kane en Hampton werden vervolgd in de staat Florida.

Kane heeft schuld bekend op een van de verdenkingen, namelijk het manipuleren van het prijzen van HYDRO. Voor de overige verdenkingen is hij nog niet veroordeeld. Wel werd Hampton in februari van dit jaar ook al veroordeeld voor vergelijkbare verdenkingen. Ook twee andere eindverantwoordelijke van het bedrijf, Andrew Chorlian en Tyler Ostern bekende schuld voor deze verdenkingen in mei 2023.

Nieuwe controversiële ‘bitcoin-bank’ krijgt steeds meer vorm

Nieuwe controversiële 'bitcoin-bank' krijgt steeds meer vormNieuwe controversiële 'bitcoin-bank' krijgt steeds meer vorm

Lijst cryptorechtszaken groeit

De rechtszaak is de nieuwste in de lange lijst van rechtszaken die de Amerikaanse autoriteiten al aanspanden tegen bedrijven en personen in de crypto wereld. Hierin worden cryptocurrencies, in lijn met het standpunt van de SEC, gezien als effecten. Waardoor de strafrechtelijke wetgeving hiervoor ook van toepassing is. Grote crypto exchanges zoals Coinbase, Kraken en Binance zijn veelal verwikkeld in een juridische strijd met de Amerikaanse toezichthouder. Hun standpunt is voornamelijk dat cryptocurrencies niet gezien kunnen worden als effecten, waardoor deze wetgeving ook niet van toepassing kan zijn.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment