Bored Ape Yacht Club (APE) viert feest, een uit de hand gelopen grap?

Louise de Graaf


Exact twee jaar geleden lanceerde Yuga Labs, de maker van de welbekende Bored Ape Yacht Club non-fungible token (NFT) collectie, zijn eigen crypto genaamd ‘apecoin (APE)’. De token, gebaseerd op het Ethereum (ETH) netwerk, heeft zowel een governance als utility functie binnen het ‘APE-ecosysteem’, dat begon als een grap maar inmiddels een ambitieuze toekomst voor ogen heeft.


Crypto onbijt: Harde dalingen, veel verlies, wending in ETF’s en meer

  • icon-altcoins

    Altcoin nieuws

Apecoin airdrop

Op woensdag 16 maart 2022 werd de lancering van apecoin aangekondigd. Enkele maanden eerder bracht het team achter Yuga Labs al naar buiten dat een cryptomunt in het leven zou worden geroepen. Op donderdag 17 maart werd de ERC-20 token gedistribueerd middels een gigantische airdrop.

Een significant deel werd geschonken aan bezitters van BAYC NFT’s, evenals bezitters van NFT collecties ‘Mutant Apes’ en ‘Bored Ape Kennel Club Dogs’  Met de naamsbekendheid van BAYC NFT’s was er direct veel hype na de lancering van APE. Veel crypto exchanges besloten dan ook meteen APE aan hun assortiment toe te voegen.

Op de dag van de lancering schoot de token zelfs al de top 30 van grootste cryptomunten in. Momenteel neemt APE plek 82 in beslag binnen de bredere cryptomarkt, met een marktkapitalisatie van bijna 1,3 miljard dollar.

APE is de native token van het APE-ecosysteem die wordt bestuurd door de ApeCoin decentralized autonomous organization (DAO) en ondersteund door de APE Foundation.

APE biedt exclusieve toegang tot bepaalde dingen binnen het ecosysteem, zoals games, merchandise, evenementen en diensten. Ook zal APE worden geïntegreerd in de aankomende ‘Otherside’ metaverse van Yuga Labs. In april 2022 werd de geheimzinnig virtuele wereld aangekondigd, die onlangs door een handjevol BAYC-bezitters getest kon worden.

Bored Ape Yacht Club (BAYC)

Yuga Labs is opgericht door vier vrienden en zakenpartners die ‘’leipe apen wilden tekenen en iets geks in elkaar wilden zetten’’. De BAYC collectie, bestaande uit 10.000 unieke apen, werd in april 2021 gelanceerd.

De apen zijn niet alleen digitale kunstwerken, maar geven eigenaren ook toegang tot een exclusieve ‘club’ met voordelen en evenementen, zowel online als in de echte wereld.

Tijdens de grote doorbraak van NFT’s in de zomer van 2021 groeide de collectie uit tot het paradeplaatje van de NFT-wereld. De BAYC heeft een sterke community met grote namen. Deel uitmaken van de exclusieve gemeenschap werd dan ook al snel ontzettend kostbaar.

In mei 2022 stond de bodemprijs op een absoluut hoogtepunt van zo’n 150 ethereum (ETH), wat destijds gelijk stond aan grofweg 300.000 dollar.

Nu betaal je minimaal 13,387 ETH om een BAYC te bemachtigen, zo blijkt uit data van NFT Price Floor. Dit komt overeen met ongeveer 48.000 dollar. NFT’s zijn momenteel nog niet bepaald in trek, en lopen wat dat betreft nog flink achter op de glorietijd van de vorige bullmarkt.

Wat ooit begon als een soort grap is uiteindelijk het startschot gebleken van een heus ecosysteem, die nu dus al twee jaar over zijn eigen cryptomunt beschikt. BAYC lijkt niet meer weg te denken uit het cryptoland, en Yuga Labs hoopt met de Otherside metaverse het BAYC universum tot een compleet nieuw level te tillen.


Post Views: 195Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment