BlackRock haalt Grayscale in met grootste Bitcoin fonds ter wereld

Louise de Graaf


Sinds de lancering van de bitcoin (BTC) spot exchange-traded funds (ETF’s) kon de race tussen de verschillende fondsen volledig losbarsten.

De Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) was lang het allergrootste bitcoin fonds ter wereld, het bestond immers al voordat het omgezet werd in een ETF. Onlangs werd het echter overtroffen door Blackrock’s iShares Bitcoin Trust (IBIT) fonds. IBIT beheert nu bijna $20 miljard aan BTC, wat ongeveer 1,5% is van de totale marktkapitalisatie van de digitale munt.

Oorzaken van de stijging van de bitcoin fondsen

Het GBTC fonds van Grayscale presteert al sinds januari opmerkelijk slecht en zag zijn totale waarde dalen naar $19,7 miljard. Het fonds was aanvankelijk veel meer waard, maar heeft sinds 11 januari een uitstroom van $17 miljard moeten incasseren. Het IBIT-fonds van BlackRock zag daarentegen juist een sterke instroom sinds zijn lancering in januari.

De bitcoin-ETF’s hadden een zware maand in april, maar in mei presteren ze weer sterk. De recente koopactiviteit voor IBIT wordt aangewakkerd door een ander fonds: de ethereum (ETH) spot-ETF’s. De verandering in het sentiment markeerde een plotselinge verschuiving voor IBIT, die vóór 15 mei weinig tot geen instroom registreerde en zijn eerste uitstroomdag ooit beleefde in april.

Een andere verklaring voor de stijging is het feit dat BlackRock ook zelf aanzienlijke investeringen heeft gedaan in zijn eigen ETF. Uit kwartaalrapportages van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) blijkt dat BlackRock’s eigen Strategic Income Opportunities Fund (BSIIX) maar liefst $3,56 miljoen heeft geïnvesteerd in IBIT. Daarnaast heeft zijn Strategic Global Bond Fund (MAWIX) een bedrag van $485.000 geïnvesteerd.

Kunnen we meer ETF’s verwachten?

Met het succes van de bitcoin ETF’s en de naderende lancering van de ethereum fondsen, laaien de speculaties op over mogelijke solana (SOL) en ripple (XRP) ETF’s. De bankgigant JPMorgan blijft echter sceptisch.

Nikolaos Panigirtzoglou, de managing directeur bij JPMorgan, verklaarde dat de SEC waarschijnlijk geen verdere goedkeuringen zal verlenen, gezien hun standpunt dat de meeste cryptocurrencies als effecten worden beschouwd. De goedkeuring van ETH ETF’s is al een aanzienlijke stap, en verdere uitbreidingen naar andere tokens lijken onwaarschijnlijk zonder duidelijke wetgeving.

Alle Nederlanders ontvangen tijdelijk gratis crypto naar keuze

Klaar om de diepte in te duiken met cryptocurrency en denk je eraan om bitcoin of misschien wel Bitcoin of Shiba Inu te kopen? In samenwerking met Bitvavo, de grootste cryptocurrency exchange van Nederland, hebben we een speciale deal voor onze lezers. Je krijgt namelijk gratis crypto.

Meld je vandaag aan bij Bitvavo via de knop hieronder en ontvang 10 euro crypto van jouw keuze gratis. Plus, je profiteert ook nog eens van nul handelskosten op je eerste 10.000 euro aan transacties. Dit is jouw kans om zonder extra kosten te starten met investeren in de wereld van crypto.

Pak €10,- gratis


Post Views: 0

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 10.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment