‘Bitcoin zal Mt. Gox overleven, maar bitcoin cash niet’

Louise de Graaf


Veel investeerders maken zich zorgen over de verkoopdruk die uit de terugbetalingen kan komen van het failliete crypto exchange Mt. Gox. Het gaat om zowel een aanzienlijke hoeveelheid aan bitcoin (BTC) als bitcoin cash (BCH) dat wordt teruggestuurd.

In totaal gaat het om $73 miljoen aan BCH, dat wordt teruggeven aan zijn voormalige klanten. Voor bitcoin komt het neer op $9,5 miljard, zo’n 140.000 munten.

Bitcoin & crypto kleuren al weken rood, maar dat kan deze week omkeren

Bitcoin & crypto kleuren al weken rood, maar dat kan deze week omkerenBitcoin & crypto kleuren al weken rood, maar dat kan deze week omkeren

Volatiliteit verwacht voor bitcoin cash

Volgens Peter Chung van Presto Labs zal het echter meevallen met de verkoopdruk voor bitcoin, en is het vooral BCH dat aanzienlijk kan gaan dalen. Dit komt doordat het aantal bitcoin cash dat gedupeerden zullen ontvangen uitkomt op ongeveer 24% van zijn dagelijkse handelsvolume. Het aantal BTC dat wordt teruggestuurd komt neer op slechts 6% van zijn dagelijkse handelsvolume.

Crediteuren zouden BCH als een “airdrop” behandelen. Bitcoin cash is drie jaar na het faillissement van Mt. Gox ontstaan uit een hard fork. Veel beleggers zullen daarom waarschijnlijk weinig verbondenheid hebben met het project en snel verkopen wanneer ze het binnen hebben.

Crypto verkoop blijft beperkt

Daarnaast merkt Chung op dat de verkoopdruk op bitcoin beperkt zal zijn omdat veel crediteuren hun claims al hebben verkocht. Het proces heeft tien jaar geduurd, waardoor velen de kans hebben gehad om hun munten op markten voor faillissementsclaims te verkopen.

Op dergelijke markten kunnen crediteuren die hun claims willen verkopen, een aanbod doen op deze marktplaatsen. Investeerders kunnen biedingen doen op deze claims, vaak tegen een gereduceerde waarde in vergelijking met de nominale waarde van de claim. Partijen die de claims hebben opgekocht zijn waarschijnlijk investeerders die in de digitale munt geloven.

Bitcoin uitstroom uit ETF’s

De terugbetalingen komen op een moment dat de markt zich in een bearish staat begeeft, na een forse en onverwachte daling van de gehele markt. Dit sentiment is ook terug te zien aan data van blockchain analyse platform SoSoValue. Daaruit blijkt dat elf verschillende beursfondsen op woensdag met $20,45 miljoen zijn gekrompen. 

Opvallend is dat alleen Grayscale’s GBTC en Fidelity’s FBTC fondsen krimpen, met respectievelijk $27 miljoen en $6,55 miljoen. De overige exchange traded funds (ETF’s), waaronder het grootste fonds IBIT van iShares, zagen geen netto verandering.


Post Views: 2.000Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment