Bitcoin terugbetalingen van Mt. Gox begonnen, cryptomarkt op scherp

Louise de Graaf


Het gaat al een tijdje niet zo goed met de bitcoin koers, maar sinds vannacht is de situatie al helemaal dramatisch. De koers brak vannacht door een belangrijke trendlijn en staat op het moment van schrijven op ongeveer 54.000 Amerikaanse dollar. Er zijn een hoop oorzaken te benoemen, maar één van de belangrijkste is de terugbetaling van Mt. Gox-klanten. Die gaat namelijk nu van start.


Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in juli gratis crypto

Mt. Gox betalingen zijn begonnen

Mt. Gox was een Japanse cryptobeurs die al in 2010 werd gelanceerd. In 2014 had het een marktaandeel van maar liefst 70% van de hele markt, maar hier kwam een abrupt einde aan door een reeks verwoestende hacks. Sindsdien zit het bedrijf in een langslepende faillissementsprocedure, maar daar komt langzaam maar zeker een einde aan. Vandaag is een belangrijke dag.

In een brief aan voormalige klanten verklaart Mt. Gox dat het vandaag begint met het terugbetalen van klanten via een select aantal crypto exchanges. Het gaat nog niet om alle klanten, daar zijn namelijk een aantal vereisten voor. Zo moeten klanten die in aanmerking willen komen bevestigen dat hun account inderdaad van hen is, aangeven bij welk handelsplatform ze hun munten willen ontvangen en dit bevestigen via de exchange.

Mt. Gox was zó vroeg bij het fenomeen ‘cryptocurrencies’ dat het er maar twee aanbood: bitcoin (BTC) en bitcoin cash (BCH). In 2014 stond de bitcoins koers op slechts een paar honderd dollar, wat betekent dat investeerders gemeten in fiat-valuta veel meer geld terugkrijgen dan dat ze toen zijn verloren.

In totaal zal Mt. Gox bijna 9 miljard dollar terugbetalen. Gisteren bezat het trustfonds van Mt. Gox ongeveer 94.457 BTC, volgens MtGoxBalanceBot op sociale mediaplatform X. 47.228 BTC daarvan is verplaatst, vermoedelijk vooral naar de handelsplatformen die gedupeerden hebben aangegeven. In totaal is dat op het moment zo’n 2,5 miljard dollar waard.

Bitcoin koers heeft het zwaar door Mt. Gox

Opvallend is dat Mt. Gox eerder ook al mensen heeft terugbetaald, maar dat was slechts een klein aantal.

Veel analisten waren er toen van overtuigd dat de terugbetaling geen grote invloed zou hebben op de markt, en dat was ook het geval.

Maar de uitbetalingen van nu zijn wellicht andere koek. Sinds middernacht is de koers met 6% gedaald, en sinds begin deze week zelfs met ongeveer 15%.


Post Views: 0

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment