Bitcoin slurpt nu meer dan 2% van alle elektriciteit in de VS op

Louise de Graaf


Sinds het verbod in China zijn de Verenigde Staten zeer populair geworden voor bitcoin (BTC) mining.

Onlangs vroeg het Energy Information Agency (EIA) van de Department of Energy aan alle miners om gedetailleerde gegevens over hun energieverbruik door te geven.

In een voorafgaand onderzoek van de EIA blijkt dat bitcoin miners mogelijk meer dan 2% van alle elektriciteit in de VS gebruiken


Start gratis met crypto 📈: Bitvavo geeft alle Nederlanders vandaag €10 gratis crypto naar keuze 🚀. Meld je vandaag aan 🚀

Enorme groei bitcoin miners VS sinds China verbod

Alhoewel er nog enkele kleine miners bestaan die thuis crypto minen, wordt verreweg het grootste deel van bitcoin mining inmiddels in zogeheten bitcoin farms gedaan.

Dat zijn grote installaties met speciale hardware gemaakt voor mining. Desondanks zijn de grootste kosten voor miners verbonden aan de elektriciteit.

Jarenlang zaten verreweg de meeste miners in China vanwege de goedkope energie. Het was vooral populair om naast waterkrachtcentrales te opereren. Althans, totdat China een algeheel verbod op crypto en mining in 2021 invoerde.

Na het verbod verhuisde een groot deel van de miners naar de VS, en voornamelijk naar Texas. De staat biedt relatief goedkoop elektriciteit, vooral wanneer het weer rustig is. Wanneer het weer echter extreem heet of koud wordt in Texas, dan moeten de miners hun operaties stilleggen, maar daar ontvangen ze compensatie voor.

In een half jaar na het verbod in China groeide het aandeel van bitcoin mining in de VS van ongeveer 18% naar 37,8% in 2022. Dat blijkt uit gegevens van de Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index. Dat aandeel ligt ondertussen waarschijnlijk nog hoger.

Meer dan 2% van elektriciteit in de VS gaat naar bitcoin mining

Er blijkt echter wat onduidelijkheid te zijn in de schattingen over het verbruik. Daarom heeft de EIA onlangs besloten een oproep te doen aan alle mining bedrijven om hun verbruik gedetailleerd door te geven.

In een voorafgaand onderzoek concludeert de EIA het energie gebruik van miners in de VS de laatste jaren hard gegroeid is.

Volgens de EIA zou mogelijk al 2,3% van alle elektriciteit in de VS naar bitcoin mining gaan. Dat komt overeen met het energieverbruik van een kleine staat.

De overheidsinstantie noemt dit zorgwekkend. Zo zouden bepaalde oude fossiele brandstofcentrales mogelijk al zijn gesloten als ze bitcoin miners niet van stroom konden voorzien.

Daardoor worden bitcoin miners beschuldigd van het bijdragen aan de uitstoot van dergelijke fossiele brandstofcentrales.

Dat geldt lang niet voor alle bitcoin miners. Inmiddels zou meer dan 50% van de bedrijven zijn energie halen uit groene bronnen.

Ook vestigen miners zich regelmatig naast aardgasvelden, die hun overtollige energie aan bitcoin miners leveren. Anders zouden dit soort bedrijven hun methaangas verbranden, wat nog slechter is voor het milieu.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment