Bitcoin protocol stort in, miners zien inkomsten verdampen

Louise de Graaf


Waar het Bitcoin (BTC) netwerk eerder dit jaar nog een groot volume aan transacties verwerkte, is dat inmiddels fors gedaald. Deze daling is voornamelijk toe te schrijven aan de afgenomen populariteit van Runes transacties. Het protocol zag, volgens gegevens van Dune, zijn activiteit met bijna 90% afnemen.


🚀 Alle Nederlanders krijgen 750.000 PEPE gratis van Nederlands platform

  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Crypto-protocol Runes

Runes is een relatief nieuwe tokenstandaard op de Bitcoin blockchain die in april werd gelanceerd. Het is ontwikkeld als een efficiëntere manier om nieuwe tokens te creëren in vergelijking met bestaande standaarden zoals BRC-20. 

Ondanks de initiële verwachtingen, heeft Runes een aanzienlijke daling in dagelijkse transacties en de bijbehorende minerskosten gezien sinds de lancering. Terwijl miners eerst nog fors van het netwerk profiteerden, is het nu een uitdaging om de weggevallen voordelen te compenseren.

Van 9 tot 15 juni stond het gemiddelde aantal Runes transacties op 331.040. Een aantal dagen later, van 22 tot 28 juni, bedroeg dit slechts 37.820, een daling van 88%. Daarmee maakten Runes transacties in de afgelopen week slechts 4,9% tot 11,1% van alle transacties op het netwerk uit.

Gevolgen voor bitcoin miners

De verminderde transacties hebben ook hun gevolgen voor miners. In de afgelopen zes dagen hebben zij minder dan 2 BTC verdiend uit Runes transacties. Dit is een enorme daling ten opzichte van de 884 bitcoin die op 24 april werd verdiend.

Runes en Ordinals werden oorspronkelijk gezien als een nieuwe inkomstenbron voor miners. Vooral na de halvering op 20 april waarbij de blokbeloningen werden verlaagd naar 3,125 BTC. Inmiddels blijkt echter dat miners niet op stabiele inkomsten kunnen rekenen uit deze protocollen.

Dieptepunt hashprijs

Bitcoin miners zagen de afgelopen dagen ook de hashprijs een historisch dieptepunt naderen. Volgens gegevens van Hashrate Index daalde deze waarde in een korte periode met 53%, tot $0,0459. De hash-prijs is een belangrijke maatstaf en volgt de inkomsten die miners krijgen voor hun rekenkracht. 

De recente daling van de indicator wordt veroorzaakt door de lagere bitcoin koers en door verminderde blokbeloningen. Adam Ortolf van Upstream Data benadrukt dat de sector zich in “overlevingsmodus” bevindt. Voor veel miners betekent dit dat onrendabele machines moeten worden uitgeschakeld.


Post Views: 0

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment