Bitcoin onder druk? Japanse yen begint weer te stijgen

Louise de Graaf


Het lijkt erop dat de bitcoin (BTC) flink onder druk komt te staan, aangezien de valutamarkt hernieuwde voorkeur laat zien voor de Japanse yen. Mede hierdoor begint de yen zich weer te herstellen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Voor bitcoin en andere cryptocurrencies, waaronder ether, kan dit nog wel eens bearish worden.

Morgan Stanley mag vanaf vandaag bitcoin adviseren aan klanten

Morgan Stanley mag vanaf vandaag bitcoin adviseren aan klantenMorgan Stanley mag vanaf vandaag bitcoin adviseren aan klanten

Japanse yen herstelt zich

Het lijkt erop dat de Japanse yen zich aan het herstellen is ten opzichte van de Amerikaanse dollar, waarbij de munt beter lijkt te presteren dan andere fiatvaluta’s. Sinds het einde van deze donderdag is de yen met 2,4% in waarde gestegen naar 145 yen per dollar, waarmee het dieptepunt van 5 augustus op 141,68 yen per dollar overwonnen lijkt.

Ten opzichte van de Australische dollar, die gezien wordt als een meter voor risicobereidheid, is de yen 1% in waarde gestegen. Hierdoor laat de yen een nog grotere vitaliteit zien ten opzichte van de euro en het Britse pond.

Carry trades tussen Japanse yen en BTC

De markt heeft een hele tijd geprofiteerd van carry trades, waarbij yen wordt (geleend en) verkocht met lage rente om te profiteren van Bitcoin met een hoge rente. Door de dalende positie van de yen was dit een hele tijd winstgevend, maar na deze posities uit te putten, ontstaat er een soort feedbackloop, zoals handelaar Simon Ree deelde op X (Twitter):

‘De kracht van de yen veroorzaakt een negatieve feedbackloop wanneer stops worden geactiveerd en overbelaste carry posities worden opgeheven. Dit is een rammelende positionering in de mondiale risicoactiva.’

Andrei Kazantsev, hoofd van de crypto trading desk van Goldman Sachs, herhaalde de opmerking van Ree, in zijn laatste commentaar. Zo legde hij uit hoe bitcoin en ether gevangen zaten in de yen carry handel en de wereldwijde VAR schok van 5 augustus. Value At Risk (VAR) is de maximale hoeveelheid verlies die een markt gedurende een bepaalde periode kan lijden. Een plotselinge sprong in VAR dwingt handelaars om hun blootstelling aan relatief risicovolle activa terug te schroeven.

Het effect van de herstellende yen op de BTC koers

De herstellende yen zal hoogstwaarschijnlijk een bearish effect gaan hebben op de yen. Naarmate carry trade posities uitgeput raken, is de kans groot dat de bitcoin ook in waarde gaat dalen. We kunnen zien aan de Bitcoin liquidation heatmap van CoinGlass dat er een bearish sentiment op de markt is. Het vervallen van de yen carry trade zal hier hoogstwaarschijnlijk een invloed op hebben gehad. Hoe de BTC koers zich zal gaan ontwikkelen, is echter nog onzeker.


Post Views: 0

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.





Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment