Bitcoin miners in de problemen? Opbrengst bereikt dieptepunt

Louise de Graaf


Kort na de bitcoin (BTC) halving stegen de transactiekosten hard omhoog. Voor bitcoin miners zeer welkom; zij krijgen voor hun werkzaamheden zowel de door gebruikers betaalde transactiekosten als een beloning.

Door de in april voltooide halving is de beloning voor miners gehalveerd van 6,25 BTC naar 3,125 BTC. Dat de transactiekosten stegen was dan ook cruciaal voor miners om inkomsten te behouden. Maar recentelijk begonnen de transactiekosten af te nemen, en vervolgens daalde deze steeds sneller.

Doopiecash: ‘wij zaten fout, bitcoin kan nog veel verder stijgen’

Doopiecash: 'wij zaten fout, bitcoin kan nog veel verder stijgen'Doopiecash: 'wij zaten fout, bitcoin kan nog veel verder stijgen'

Transactiekosten bitcoin gedaald

Op 7 juli bereikten de transactiekosten het laatste punt in 4 jaar tijd. De laatste keer dat de kosten zo ver waren gedaald, was tijdens de coronapandemie in 2020. De transactiekosten stonden op het laagste punt op 38,69 dollar.

De hoogte van de transactiekosten wordt berekend op basis van twee factoren. Allereerst wordt er gekeken naar de opbrengsten van de bitcoin miners en vervolgens hoeveel transacties er zijn verwerkt. Wanneer de transactiekosten laag staan kan dit duiden op een aantal zaken. Bijvoorbeeld een lagere vraag naar transactieruimte op het te verwerken blok en een lager datavolume.

Minder bitcoin transacties verwerkt

De lagere transactiekosten betekenen ook dat de miners minder inkomsten ontvangen voor het werk dat zij verrichten. Toch lijkt het erop dat dit voor de miners geen problemen oplevert. Door de lagere vraag is de moeilijkheidsgraad van de te verwerken blokken ook lager.

Op die manier kost het miners minder computerkracht om hun werkzaamheden te verrichten. Miners ontvangen minder inkomsten, maar betalen ook minder voor elektriciteitskosten.

Uit data van de website Ycharts blijkt dat er op 7 juli 673.752 transacties zijn verwerkt door de miners. Een flinke hoeveelheid minder dan 23 april 2024, de dag waarop de meeste transacties werden verwerkt. Op die dag verwerkten bitcoin miners maar liefst 927.010 transacties.

Deze transacties zijn volgens de datawebsite Dune Analytics via verschillende protocollen verwerkt. Op 7 juli verwerkte bitcoin zelf het overgrote deel met 89,7%. De andere protocollen genaamd Ordinals, BRC-20 en Runes waren verantwoordelijk voor respectievelijk 0,7%, 4,1% en 5,4%. 


🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze

Crypto miners passen zich steeds meer aan

CryptoQuant, een website die zich focust op alle data rondom cryptocurrencies, deelt dat het aantal bitcoin miners dat zich moet aanpassen aan de markt toeneemt. Door de kleiner wordende marges sinds de halving en de dalende koers van bitcoin krijgen miners een flink stuk minder inkomsten.

Als reactie hierop verlagen zij hun operationele kosten of verkopen zij een deel van hun bitcoins. De meest in het oog springende indicator die deze beweging laat zien is de Bitcoin hashrate. Oftewel de snelheid waarmee bitcoins worden gemined. Deze hashrate is in de afgelopen tijd flink gedaald.


Post Views: 0

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment