Bitcoin marktsentiment zakt naar laagste niveau in 18 maanden: ‘angst’

Louise de Graaf


Bitcoin (BTC) en de bredere cryptomarkt kleuren al wekenlang rood. Vooral deze week kregen veel koersen forse klappen.

In vergelijking met enkele weken terug is het sentiment hard omgeslagen en het bereikt inmiddels zelfs het laagste niveau in bijna 18 maanden.


🚀 Alle Nederlanders krijgen 750.000 PEPE gratis van Nederlands platform

  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Bitcoin Fear & Greed Index zakt naar ‘angst’

De zogenaamde bitcoin ‘fear and greed index’ is een populaire graadmeter en meet het marktsentiment voor bitcoin en de cryptomarkt.

Zoals hieronder is te zien, is deze meter gevallen naar ‘30’, wat staat voor een angstige markt. Opvallend is dat de index enkele uren daarvoor nog op ‘51’ stond, oftewel neutraal. Kort daarvoor kwam de index nog boven 60, oftewel ‘hebzucht’, uit.

Buiten een dipje begin mei, heeft de index zelfs maandenlang ruim boven de 70 gestaan. De daling van afgelopen nacht markeert dus een behoorlijke omslag in het sentiment op de markt en het is zelfs de snelste daling in jaren.

Volgens de index lag het sentiment op de markt niet zo laag sinds januari 2023, kort na de val van FTX. Toen lag bitcoin nog op een prijs van ongeveer $17.000.

Waarom is het sentiment zo negatief op de cryptomarkt aan het worden?

Of dalende koersen tot een dalend sentiment leiden of andersom, blijft altijd een kip-en-eiverhaal. Desondanks zien we de laatste weken veel beleggers een stapje terugnemen.

Dat is bijvoorbeeld te zien aan de flinke uitstroom bij bitcoinfondsen. De bitcoin-ETF’s kleuren nu al meerdere weken op rij voornamelijk rood.

Daar komt bij dat ook grote houders, zoals miners en whales, de afgelopen tijd een deel van hun reserves hebben verkocht. Ook dat drukt zowel de koers als het sentiment. Daarnaast zorgde recent de Duitse overheid met het verkoop van inbeslaggenomen bitcoin voor angst in de markt.

De echte klap kwam echter gisteren, toen Mt. Gox aankondigde dat het in juli de terugbetaling van bitcoin aan schuldeisers zal beginnen.

Mt. Gox was ooit verreweg de grootste bitcoinbeurs ter wereld, maar ging in 2014 ten onder na een hack. Bijna $9 miljard aan bitcoin wordt in juli terugbetaald aan schuldeisers.

De markt vreest dat veel schuldeisers mogelijk direct hun bitcoin op de markt zullen dumpen

De markt vreest dat veel schuldeisers hun bitcoin mogelijk direct op de markt zullen dumpen en deze enorme verkoopgolf zou dan kan de koers drukken. Dat heeft ervoor gezorgd dat het sentiment nog een klap heeft gekregen.

Toch zijn er ook veel analisten die roepen dat de angst hieromtrent overdreven is. Zo zullen waarschijnlijk lang niet alle schuldeisers direct hun bitcoin dumpen.


Post Views: 0

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment