Bitcoin koers stijgt keihard door sterke prestaties van beursfondsen

Louise de Graaf


De prijs van bitcoin (BTC) stijgt hard nadat bekend is gemaakt dat de beursfondsen gisteren een topdag hadden. In totaal zagen de Exchange Traded Funds (ETF’s) maar liefst 378 miljoen dollar binnenstromen. Nog bijzonderder is Grayscale’s GBTC-fonds, dat voor het eerst sinds de lancering van de ETF’s geld zag binnenstromen in plaats van uitstromen. Door het nieuws is bitcoin met 8% gestegen naar $64.000.


Een nieuw tijdperk in thuiswerken: Bitcoins maken in Nederland

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Bitcoin koers stijgt door sterke ETF prestaties

De bitcoin ETF’s deden het gisteren uitstekend, en dat is terug te zien in de koers. Terwijl de munt 24 uur geleden nog $59.000 waard was, is deze nu gestegen tot rond de $64.000. Tientallen altcoins profiteren ook van bitcoin’s goede prestaties. De gehele crypto markt is met 7% in omvang toegenomen; dat komt neer op maar liefst $160 miljard. 

De goede prestaties van de bitcoin ETF’s staan in schril contrast met de week ervoor, toen deze nog in hoog tempo geld zagen vertrekken. Het absolute dieptepunt werd bereikt op 1 mei, toen er een uitstroom van maar liefst $560 miljoen plaatsvond. Dat de instroom twee dagen later zo hoog uitvalt, is daarom des te bijzonder. 

Bitcoin koers stijgt keihard door sterke prestaties van beursfondsen
Bron: Farside Investors

Absolute topper van de elf beursfondsen is Fidelity’s FBTC-fonds. Deze trok maar liefst $103 miljoen aan investeringen aan. Ook bijzonder is de ETF van Grayscale, het GBTC-fonds. Deze bestond al voor de lanceringen van de ETF’s, in de vorm van een normaal fonds met miljarden in beheer. Toen deze werd omgedoopt tot ETF, begon het fonds keihard leeg te stromen. Maar nu, voor het eerst sinds de ETF-lanceringen, staat het fonds in de plus.

Einde van lange tijd aan uitstroom?

Gisteren zag Grayscale maar liefst $63 miljoen aan investeringen binnenkomen. Dit zou het einde kunnen markeren van de 80-dagen streak aan uitstroom. Indien dit het geval is, zou dit zeer positief kunnen uitpakken voor de bitcoin koers. 

Voorheen was het GBTC fonds de hoofdverantwoordelijke voor de totale uitstroom van de ETF’s. Dat moest gecompenseerd worden door onder andere het IBIT-fonds van BlackRock. Maar als dat compenseren niet meer nodig is, zal de totale netto instroom des te hoger uitvallen. Voorheen zorgde een hoge netto instroom ervoor dat de bitcoin koers hard steeg. 

Ook kan het opwaartse momentum dat nu gegenereerd wordt het einde betekenen van de vermeende post-halving dip waar we de laatste tijd mee te maken hadden. Net als bij de lancering van de ETF’s daalde de bitcoin koers kort na de halving die op 20 april plaatsvond.

Naast bitcoin staan verschillende altcoins in de plus. Het best presterende zijn de cryptocurrencies in het thema van een Shiba Inu-hond. Dogecoin (DOGE), floki (FLOKI), dogwifhat (WIF) en shiba inu (SHIB) zijn respectievelijk met 22%, 17,5% 15,8% en 10,5% gestegen.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment