Bitcoin koers klapt omlaag, inflatie vormt gigantische dreiging

Louise de Graaf


De bitcoin (BTC) koers staat onder druk en dat heeft mogelijk te maken met de inflatiecijfers die de afgelopen twee maanden uit de Verenigde Staten kwamen. In januari viel de inflatie hoger uit dan verwacht, wat op zich kan gebeuren, maar vorige week kregen we daar met de februari-data een bevestiging van. Moeten we ons dan echt zorgen maken over een nieuwe opleving van de inflatie?

Het lijkt erop dat de consumentenprijsindex (CPI) stabiliseert rond het niveau van 3% en er is zelfs een gevaar op stijgingen. Wat betekent het opvlammen van de inflatiecijfers voor de bitcoin koers?


Bitcoin op recordprijs, maar interesse in crypto blijft nog achterwege

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Gevaarlijke ontwikkeling van de inflatie

Caleb Franzen ziet het opleven van de Producer Price Index (PPI) momenteel als het belangrijkste gevaar voor de inflatie. Over de afgelopen maanden wist de inflatie redelijk te dalen richting de gewenste 2,0 procent, maar nu komt er langzamerhand vertraging in dat proces en loopt het dus zelfs gevaar.

“Gegeven de correlatie tussen de prijzen voor producenten en de consumentenprijzen, waarbij producentenprijzen (input) een leidende indicator zijn voor de consumentenprijzen (output). Gegeven deze scherpe versnelling in de PPI voor de eindvraag, zou dit in de komende maanden een behoorlijk effect op de CPI kunnen hebben,” aldus Caleb Franzen.

Wat betekent dit nou? Dit betekent vooral dat het gevecht tegen de inflatie dus nog niet voorbij is. Zelfs na de meest agressieve rentecampagne uit de recente geschiedenis, is de Amerikaanse centrale bank er nog niet in geslaagd om de inflatie terug te brengen naar de gewenste 2,0 procent.

Bron: CME Group

Door de angst over de inflatie die weer opleeft krijgen we waarschijnlijk pas in juni de eerste renteverlaging van de Amerikaanse centrale bank. Al is die kans volgens de markt maar 58,9 procent (55,2 + 3,6 + 0,1).

Er is zelfs een kans van 22,4 procent dat de rente tot 18 september 2024 op het huidige niveau van 5,25 tot 5,50 procent blijft staan. Dat zijn niet de cijfers die investeerders willen zien.

Wat betekent dit voor de bitcoin koers?

Als we deze ontwikkeling helemaal los van alle andere zaken beschouwen, dan is het uitstellen van de renteverlagingen als gevolg van de plakkerige inflatie natuurlijk bearish voor de bitcoin koers.

Een lagere rente betekent dat kapitaal goedkoper is, waardoor er meer kapitaal in omloop komt en er dus ook meer geld beschikbaar is om richting bitcoin te vloeien. Daar moeten we nu dus langer op wachten.

bron: usdebtclock.org

Maar het heeft mogelijk ook een positieve impact op de bitcoin koers. Dat heeft te maken met de tikkende tijdbom van hierboven. Hoe langer de rente op dit verhoogde niveau blijft, hoe meer rente Amerika moet betalen over de nationale schuld van ruim 34,5 biljoen dollar.

Dat maakt de begrotingstekorten (momenteel 1,789 biljoen dollar) groter, waardoor de schulden weer toenemen. Waardoor je automatisch in een vicieuze cirkel komt.

Een vicieuze cirkel die ten koste gaat van de Amerikaanse dollar, waardoor steeds meer investeerders zullen vluchten naar de schaarste van assets als bitcoin, goud en aandelen.


🚀 Nederlanders geven al onze lezers gratis crypto; pak jouw gratis $MATIC

  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Gratis financiële nieuwsbrief ontvangen?

Wil jij eenvoudig op de hoogte blijven van alle belangrijke ontwikkelingen in de financiële wereld en meer leren over de economie?

Abonneer je dan gratis op mijn nieuwsbrief De Geldpers.

Meer dan 2.000 mensen gingen je voor!

Elke maandag en zaterdag krijg jij alles wat je moet weten over de financiële markten rechtstreeks in jouw mailbox.


Post Views: 1.248Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment