Bitcoin kan hard stijgen door aanstaande ‘short squeeze’, zegt analist

Louise de Graaf


Staat bitcoin (BTC) op het punt om een verticale sprong te maken? Analisten suggereren dat de cryptomarkt zich klaarmaakt voor een mogelijke short squeeze, met voorspellingen van nieuwe all-time highs.


🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto

Maakt bitcoin zich klaar voor een verticale stijging?

Een short squeeze verwijst naar een situatie waarbij handelaren die op een daling van de bitcoin-prijs hebben gegokt (de zogenaamde ‘short sellers’), gedwongen worden om hun short-posities snel te sluiten vanwege een onverwachte prijsstijging.

Hoofdanalist van crypto-exchange Swyftx, Pav Hundal, zegt dat dit niet de gebruikelijke strijd tussen bulls en bears is. Hundal suggereerde dat vermogensbeheerders mogelijk hun risico’s afdekken met beide posities. “Het is een spel van risico. Institutionele beleggers zullen graag betalen om hun neerwaartse risico te beschermen.”

Een short squeeze kan gebeuren wanneer de prijs van het activum snel stijgt, waardoor short-sellers onder druk worden gezet om te kopen om hun verliezen te beperken. Als meer short-sellers gedwongen worden om te kopen, kan dit een sneeuwbaleffect veroorzaken dat de prijs verder omhoog stuwt. Het resultaat is een snelle en dramatische stijging van de prijs, waarbij short-sellers gedwongen worden om hun positie te liquideren, waardoor de prijs verder omhoog wordt gedreven.

Bitcoin schommelt momenteel rond de $70.000. Momenteel suggereren analisten dat short-verkopers onder druk staan vanwege afnemende neerwaartse trends en sneller bewegende opwaartse trends. The Kobeissi Letter vertelde in een X-post (voorheen Twitter) dat dit de bitcoin koers wel eens naar $80.000 zou kunnen stuwen.

“Dit is een klassiek teken dat short-posities onder druk staan nu we nieuwe all-time high-gebieden bereiken”, meldt het nieuwsmedium.

The Kobeissi Letter legt verder uit dat de belangrijkste factor voor de short squeeze de marge is tussen institutionele long-posities en short-posities van hedgefondsen. Uit data blijkt dat die op een recordhoogte staat.

“Terwijl hedgefondsen bijna 15.000 netto short-contracten aanhouden, houden instituten bijna 20.000 netto long-posities aan,” voegt de post eraan toe.

Analist voorspelt: all time high om de hoek

Tegelijkertijd merkt het op dat de prijsdalingen van bitcoin steeds korter worden. De prijs van bitcoin staat momenteel op $70.480. Als de koers stijgt naar $71.000, betekent dit dat ongeveer $156,18 miljoen aan short-posities zal worden gesloten. Dat blijkt uit gegevens van CoinGlass. Als de prijs verder stijgt naar $75.000, zal dit leiden tot de liquidatie van ongeveer $3,85 miljard aan short-posities.

Hundal van cryptobeurs Swyftx vertelt dat bitcoin mogelijk ongekende prijspieken zou kunnen zien. Met prijstargets van circa 8,5 procent en 35 procent in het verlengde lijkt Hundal niet bang om zijn optimisme te uiten.

“De potentie voor een heftige prijsactie is op dit moment ongekend. Als we een short squeeze zien, zou bitcoin verticaal kunnen gaan naar $80.000 en van daaruit begin je echt serieus na te denken over het punt van $100.000 ergens dit jaar,” aldus Hundal.


Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment